Mens flere andre har svidd seg på hjemkjøring av mat, ruller den amerikanske pizzakjeden Dominos ut nye restauranter i ekspressfart. Siden mars har antall ansatte gått fra 189 til 1002.

De siste årene har vært preget av kraftig konsolidering i pizzabransjen. Flere forsøker å få fingrene i fatet til frossenpizzaen.

– Dominos har etablert seg i Norge på alvor og har innovative bestillings- og leveringsmetoder, det er nå duket for en skikkelig fight i pizzamarkedet der det er mange aktører. Den kampen skal vi vinne. Vi har som ambisjon å bli nummer én på pizza i løpet av fem år, sier Kenneth Lorentzen (36) som er toppsjef i Dominos Pizza Norway.

Nå tror han Norge kan være på vei inn i en ny pizza-æra.

– Frossenpizzaen hadde sin storhetstid på 80- og 90-tallet. Nå kommer vi med ferske og håndstrukkede bunner, for folk vil ha høyere kvalitet.

Reiser seg i restene etter Dolly Dimples

Dominos fikk et springbrett i Norge da kjeden overtok restene etter tapstyngede Dolly Dimples pizza fra Norgesgruppen i mai. Kjeden hadde da rukket å etablere 12 egne utsalgssteder.

Ved utgangen av fjoråret var Dominos oppe i 28 restauranter, og skal opp i 50 i løpet av 2018. Utover våren er det fullt trykk på nyetableringer med en ny restaurant annenhver uke.

– Oppkjøpet av Dolly gjorde at vi raskt vokste ut fra østlandsområdet til steder som Bergen og Stavanger, sier Lorentzen som har etablert to sentralbakerier i Oslo og Stavanger forsyner restaurantene med deiger.

Selv om veksten i hovedsak kommer innen Dominos-kjeden, opprettholdes også Dollys.

– Dolly Dimples vil fortsette som en ren franchise-kjede. Veksten vår fremover vil komme i Dominos der vårt store vekstpotensial ligger.

Dolly Dimples og Umoe-gruppens Peppes Pizza var i en årrekke de store aktørene på pizza, men så begynte Pizzabakeren og nå senest Dominos å sikle på de etablerte posisjonene. Norgesgruppen var mett etter at Dolly Dimples suksess lot vente på seg, og dermed var bordet dekket for nye aktører. Pizzabakeren er nå Norges største rendyrkede pizzakjede med milliardomsetning.

– Jeg noterer meg at Pizzabakeren nådde én milliard i omsetning med 168 utsalgssteder. Vi etablerer oss ikke uten 10 millioner i markedspotensial per restaurant. Det krever volum å ha kvaliteten man ønsker.

Følger pizzaen minutt for minutt

Det blir ikke bare en kamp mot konkurrentene, men også en kamp mot klokken.

– Det handler også om hvor lang tid man bruker på å levere. I 2017 leverte vi ni av ti pizzaer innen 24 minutter helt hjem. Vi har drillet rutinene grundig. Det skal godt gjøres å gå ned i fryseren, sette på ovnen og steke en ferdigpizza på den samme tiden. Vi skal bruke samme eller kortere tid helt hjem.

– Så nå må pizzabilene kjøre enda fortere i svingene?

– Alt skal gå fort unntatt kjøringen som skal skje etter norsk lov. Vi bruker også elsykkel og moped for lettere å få til raske leveringer.

I de store byene bygges nå et nettverk av restauranter for å få ned hjemkjøringstiden.

I løpet av tre minutter etter bestilling skal pizzaen være i ovnen. Kjeden har også tatt i bruk bestillingsapp der kunden kan følge med på pizzaens utvikling steg for steg. Dominos i USA har inngått samarbeid med Amazon som har utviklet de snakkende boksene Alexa og Echo. Når boksen spør om du er sulten, skal en pizza være på vei hjem til deg noen minutter senere.

Utfordreren i det norske pizzamarkedet har laget en app som viser status for pizzaen. I fremtiden kan bestillingen også skje ved hjelp av en snakkende boks fra Amazon (Alexa/Echo), en personlig assistent som er stemmestyrt.
Utfordreren i det norske pizzamarkedet har laget en app som viser status for pizzaen. I fremtiden kan bestillingen også skje ved hjelp av en snakkende boks fra Amazon (Alexa/Echo), en personlig assistent som er stemmestyrt. (Foto: Mikaela Berg)

Halv milliard i år

I fjor fikk Dominos Pizza Norway inn en industriell eier som gjorde det mulig å skru opp etableringstakten. Den nye eieren, som nå kontrollerer 71 prosent av selskapet, er fra før inne med restauranter i flere land som Storbritannia, Norden og Sveits.

I Norge hadde kjeden en samlet omsetning på 162 millioner kroner i fjor, mens inneværende år er målet en halv milliard litt avhengig av etableringstakten.

I 2016 ble det bokført et underskudd på 24 millioner kroner, og Lorentzen tror fjorårets resultat vil lande på samme nivå.

– Vi har investert betydelig, men har nå underliggende lønnsomhet. Vår industrielle eier har forpliktet seg, men skal ha penger tilbake fra investeringen.

Pizzabakeren fortsetter opptrappingen

Bak Pizzabakeren med base i Sandnes står gründerkvartetten William Gulliksen, Arild Ask Bringeland, Jan Henrik Jelsa og Hans Georg Jelsa.

Jan Henrik Jelsa (52) kommenterer Dominos ambisjoner på denne måten:

– En ting er å si at man skal gjøre noe, en annen ting er å klare og realisere det.

Han mener likevel at det kan være rom for en ny stor kjede.

Toppsjef i Domino pizza Norge Kenneth Lorentzen har en opptrappingsplan som tilsier 50 restauranter og en halv milliard i omsetning i år, men dette skal dobles. Her besøker han en restaurant på Helsfyr i Oslo.
Toppsjef i Domino pizza Norge Kenneth Lorentzen har en opptrappingsplan som tilsier 50 restauranter og en halv milliard i omsetning i år, men dette skal dobles. Her besøker han en restaurant på Helsfyr i Oslo. (Foto: Mikaela Berg)

– Da vi startet, var det to kjeder av en viss størrelse, Peppes og Dolly Dimples. Nå er Dolly nesten borte, mens en ny kommer inn. Det er rom for flere kjeder innen samme marked. Det er jo bare å se til USA der verdens største kjeder innen fast-food lever side om side. Alle må gjøre en jobb for å lykkes uansett, sier Jelsa.

Pizzabakeren ble startet i 2003 og første franchiseutsalg var på Klepp i Rogaland. 70–80 utsalg er åpnet på de tre-fire siste årene.

– Vi åpnet 23 utsalg i fjor og har allerede 15–20 nye utsalg på gang inneværende år. Vår utfordring er at vi begynner å bli fulldekket i Norge, og det begynner å bli begrenset hvor vi kan åpne nye, sier Jelsa.

Peppes Pizza, eid av Jens Ulltveit-Moes restaurantimperium Umoe restaurants, har opplevd stagnasjon i omsetningen og har gjort grep for å tilpasse seg det nye pizzamarkedet. (Vilkår)

Står åtte dager i kø for vinslipp
-Alle har jo 25 feriedager, sier Bjørn Håvard Larsen som er førstemann i køen utenfor vinmonopolet på Aker brygge.
02:40
Publisert: