Dagligvarebransjen var i fjor preget av stagnasjon og svake marginer. Landets største dagligvaregruppering vokste både i markedsandeler og økonomiske resultater.

Norgesgruppen økte inntektene fra 87,8 milliarder i 2018 til 90,5 i fjor. Resultatet før skatt økte fra 3,1 til 3,5 milliarder kroner.

Konsernet kontrollerer nå 43,7 prosent av det norske dagligvaremarkedet.

I fjor økte Norgesgruppen sin markedsandel med 0,6 prosent bekostning av de tre andre gjenværende aktørene Coop, Rema og Bunnpris, ifølge analysebyrået Nielsen.

I hardt vær

Det siste halvåret har det stormet kraftig rundt Norgesgruppen.

Konkurransetilsynet avdekket at konsernet hadde over 15 prosent innkjøpsfordel fra enkelte leverandører sammenlignet med konkurrentene. Tilsynet valgte derfor å gå til razzia mot konsernets lokaler.

Norgesgruppen har tilbakevist at de har gjort noe kritikkverdig for å oppnå disse innkjøpsfordelene.

Konsernet, som er kontrollert av familien Johannson, står bak kjeder som Kiwi, Meny, Joker og Spar samt grossistgiganten Asko. De har også kioskkjedene Deli de luca og Mix. Konsernet er også inne i flere andre bransjer og er store på eiendom.

Selskapets toppsjef Runar Hollevik har ikke anledning til å stille til intervju på grunn av håndteringen av den pågående koronasituasjonen.

Norgesgruppens toppsjef Runar Hollevik forbedret både topplinjen og resultatet i fjor, men har ikke anledning til å besvare spørsmål fra mediene. Her er han på Joker i Rømskog.
Norgesgruppens toppsjef Runar Hollevik forbedret både topplinjen og resultatet i fjor, men har ikke anledning til å besvare spørsmål fra mediene. Her er han på Joker i Rømskog. (Foto: Solstad, Fredrik)

Rekordutbytte

Basert på fjorårets resultat kunne eierne hente ut rekordutbytte fra konsernet.

Utbyttet per aksje er foreslått økt fra 16 til 18 kroner per aksje. Det betyr at det samlede utbyttet øker fra 649 til 703 millioner kroner.

Joh. Johannson Handel eier rundt 74 prosent av konsernet etter en større konsolideringsprosess som endte med en fusjon i år 2000. I årene som fulgte har Norgesgruppen vært en pengemaskin med stadig økende utbytter.

I en pressemelding skriver konsernet at sammenlignbar vekst i Norgesgruppen var 0,4 prosentpoeng bedre enn veksten i dagligvaremarkedet.

Supermarkedkjeden Meny ble markedets vekstvinner med 3,4 prosent, fremkommer det i en melding. Kiwi forsterket sin markedsposisjon både innen sammenlignbar vekst og nye butikker, mens Spar vant flere kunder i 2019, og Joker opprettholdt sin sterke distriktsprofil og markedsposisjon, ifølge konsernet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.