Grossisten Askos fryselager i Vestby koster rundt 100 millioner kroner å gjenreise. I tillegg kommer et tapt varelager på 100 millioner kroner som sto klart til å bli kjørt ut til butikker like før påske.

Asko er grossisten til landets største dagligvareaktør NorgesGruppen og leverer varer til kjeder som Kiwi, Meny, Spar og Joker.

– Årsaken til brannen var en truck som tok fyr, og det utviklet seg en eksplosjonsartet brann og flere etterbranner, sier Torbjørn Johannson som er styreleder i Asko.

Trucken lot seg ikke fjerne fra lageret, og dermed utartet det seg til en storbrann.

Situasjonen tatt i betraktning er Johannson glad det ikke gikk verre med lageret til Asko Øst. Fryselageret er en del av et større lager som også var svært utsatt i brannforløpet.

– Til slutt klarte vi å få slukket det. Med annen vindretning ville kjølelageret gått også. Det ville fått større konsekvenser sier Johannson.

Norges største

Lageret som ligger godt synlig ved E6 er 185 langt og 100 meter bredt og omtales som Norges største.

Brannen har tvunget frem kriseløsninger for å opprettholde matvareleveransene til NorgesGruppens butikker i Follo og Østfold. Også leveransene til storhusholdninger servicehandel (kiosker/bensinstasjoner) i hele Østlandsområdet ble rammet.

Lageret lar seg ikke erstatte helt uten videre, så for Asko har det vært en stor kabal som skal gå opp.

– Inngående og utgående varestrømmer må håndteres på en annen måte. Det er krevende, men vi får det til. Utfordringen nå er å komme i mål til alle de røde dagene i mai og håndtere den store grillsesongen, sier Asko-styrelederen og roser de ansatte for stå på-viljen i den ekstraordinære situasjonen.

Planleggingen i gang

Allerede dagen etter brannen startet planleggingen av gjenoppbyggingen som er ventet å ta åtte måneder.

Brannen er under rutinemessig etterforskning.

Det er ingenting som tyder på at dagligvarekonsernet med Johannson-familien som de dominerende eierne vil bli påført store ekstrakostnader. Lageret var nemlig fullforsikret, får DN opplyst.

– Det viktigste er at ingen ble skadet, sier Johannson.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.