Inne på Normal-butikken i Torggata i Oslo er Stian Buland Lie (22) på jakt etter håndsåpe til kollektivet som han deler med tre andre.
–Det er vel et år siden jeg fikk et tips fra søskenbarnet mitt om at Normal var et billig og smart sted å for å handle såpe og andre diverse småting, sier han.
I løpet av tre år har den danske billigkjeden Normal, som etablerte seg i Norge i 2016 utfordret både spesialbutikker og dagligvarebutikker med å gå i priskrig.
I siste regnskapsår ble inntektene mer enn tredoblet. Normal dro inn 944 millioner kroner i inntekter og åpnet 49 nye butikker mellom 2018 og 2019. Kjeden har nå totalt 80 filialer i Norge.
Og de tjener penger.
Regnskapsåret som ble avsluttet 31. juli viser at den danske kjeden fikk et overskudd på 37 millioner kroner i et marked preget av salgsfall og konkurser.
– Vi er heldigvis i stand til å skape overskudd selv om vi har investert mye i butikkene. Vi er oppriktig glade for at kundene også i Norge liker Normal, både konseptet, varene og prisene, sier Torben Mouritsen som er medgründer og toppsjef i Normal.
Normal opererer innen kategorien bredt vareutvalg, men har i motsetning til de fleste andre billigbutikkene dreid mer mot kosmetikk og personlig hygiene. Butikkene er kjent for å skumme fløten på produkter som har vært lønnsomme for dagligvarekjedene.
Kriserammet bransje
2019 har vært et tøft år for flere billigkjeder. Den relativt ferske kjeden Loco, som satset på billig kosmetikk, ble lagt ned da eier Cosmetic Group gikk konkurs i høst.
Selskapets andre kosmetikk-kjede, Vita, ble overtatt av Jotunfjell Partners, som legger ned flere filialer.
Billigkjeden Nille, som selger alt fra interiør til billig sjampo og snacks, hadde et negativt resultat på 206 millioner kroner i 2018.
Kjeden har også utfordret prisene på sjampo og renholdsprodukter i dagligvarebutikkene. Tall fra analysebyrået Nielsen viser et markant fall i salget av disse produktene.
– Årsaken til at vi lykkes er at kundene finner det de bruker i butikkene til gode priser, men butikkene har også mange spennende nye produkter. Mer enn 100 nye varer kommer inn i butikkene hver uke og derfor kommer kundene på skattejakt.
Lie jobber som stuntskuespiller for film, i tillegg til å ta skuespilleroppdrag i kortfilmer og reklamer. I tillegg til å handle håndsåpe til kollektivet er han i dag også på jakt etter julegaver.
Han forteller at han ikke er på billigbutikken veldig ofte, men at han heller tar turen ned til Normal når han trenger såpe og baderomsartikler enn å handle dette på den lokale dagligvaren.
– Kvaliteten på produktene er like god her som på andre plasser. Dessuten har de et større utvalg enn det som er normalt innen for denne type produkter, sier Lie.
Investert 151 millioner
Blant dem som merker konkurransen er landets største dagligvaregruppering Norgesgruppen. Ikke bare står konsernet bak dagligvarekjeder som Kiwi, Meny og Joker. Norgesgruppen hadde også en betydelig eierpost i konkursrammede Cosmetic Group som sto bak Vita og Loco.
Etter kollapsen er Norgesgruppen ute av kosmetikkbransjen, men merker fortsatt prispresset i dagligvarebutikkene. Kiwi er blant kjedene som har satt ned prisene.
– Vi kan se at markedet flytter seg og at prisene endres, men det endrer ikke på vår strategi. Våre øyne er festet på prisene i markedet, og når noen gjør endringer så gjør også vi det, sier den danske toppsjefen.
Han ønsker ikke å kommentere Norgesgruppens posisjon, som har måttet tåle kraftig kritikk de siste ukene på grunn av fordelaktige innkjøpspriser sammenlignet med konkurrentene.
– Vi har lagt merke til at Loco stenger sine butikker. Det er synd for de medarbeiderne som blir berørt. Utover det vil vi ikke kommentere våre konkurrenter.
Dansker
Danskene Jesper Brandt og Michael Eeg, som begge er bosatt i Kristiansand-området, står bak norgessatsingen til danske Normal. De eier 25 prosent av Normal Norge as.
Selskapet skriver i årsrapporten at de venter en kraftig vekst neste år, på grunn av de mange nyåpningene. De har investert 151 millioner kroner i etableringen av butikkene. Brant og Eeg har selv bidratt med 10 millioner, som de tok opp i lån i sitt eget selskap Nordic Trade Company as.
– Vi hadde troen og gikk 100 prosent inn. Det er mange millioner, men vi er ikke redde. Michael og jeg hadde tro på at vi ville lykkes i Norge. Nordmenn og dansker er like på den måten at vi liker merkevarer for en billig penge, så lenge det er kvalitetsprodukter, sa Brandt til DN i sommer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.