– Nordfjord Kjøtt har etterlignet Norturas emballasje i strid med markedsføringsloven for karbonader og svenske kjøttboller, men ikke kjøttkaker.

Det er konklusjonen Næringslivets Konkurranseutvalg har kommet frem til, etter at Nortura klaget inn Nordfjord Kjøtt for deres emballasjedesign.

«Enkeltelementene i Nordfjords design, slik som form og størrelse, grunnfargene, fonttype og -størrelse, tekstplassering og plassering av fotografier etterlater et påfallende likt helhetsinntrykk», anførte Nortura, et samvirkeforetak som produserer, markedsfører og selger sine varer under varemerker som Prior og Gilde.

De pekte videre på at Norturas design var først på markedet, at Nortura er markedsleder, og at «det foreligger en illojal utnyttelse idet Nordfjord Kjøtt ikke har utnyttet variasjonsmulighetene ettersom det nær sagt bare er fantasien som setter grenser for hvilke farge- og designelementer som kan kombineres».

Nortura mener det foreligger forvekslingsfare, siden produktene konkurrerer på et marked hvor det tas raske kjøpsbeslutninger og det er lett å ta feil.

Nordfjord Kjøtt bestred imidlertid at emballasjene er etterligninger av Norturas produkter, og mener at det ikke foreligger rettsstridige likhetstrekk.

«Norturas emballasje er ikke spesielt original, med standardiserte bilder av produktene og fargebruk som går igjen hos nærmest samtlige produsenter. Nordfjords emballasjer er ikke etterligninger, og det foreligger ingen «urimelig utnyttelse» Det er begrensede variasjonsmuligheter på etiketter og emballasje, det foreligger ikke fare for forveksling», svarte Nordfjord Kjøtt, som er en av landets største produsenter av kjøttprodukter.

Selskaper selger sine produkter utelukkende gjennom Rema 1000.

– Tydelig etterligningshensikt

Næringslivets Konkurranseutvalg mener at selv om emballasjedesignet til Gilde ikke er spesielt originalt, så er markedsandelen og omsetningen så høy at Nortura har en beskyttelsesverdi og interesse knyttet til emballasjedesignet.

Utvalget peker på at posene med kjøttboller og karbonader har like eller lignende elementer plassert på samme sted og på samme måte. Farger, tekst, tekstutforming og kombinasjonen av de enkelte elementene blir etter utvalgets oppfatning for likt i dette tilfellet.

«Etterligningshensikten er tydelig i denne saken», utdyper utvalget.

Det mener at Nordfjord har ansvar for å sørge for at emballasjedesignet skiller seg tydeligere fra markedslederen Gilde, og et samlet utvalg mener at Nordfjords posedesign for karbonader og kjøttboller kan forveksles med Gildes emballasjer.

«For karbonade- og kjøttbolleproduktene mener utvalget at Nordfjord urimelig har utnyttet markedslederens designuttrykk, et uttrykk mange kjenner igjen», konkluderes det.

Når det gjelder emballasjen for kjøttkakene, mener imidlertid flertallet at det ikke foreligger forvekslingsfare.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.