Den «svarte fredagen» er en årlig handledag som startet i USA dagen etter «Thanksgiving». I Norge var det ingen i handelsnæringen som brydde som om den amerikanske handletradisjonen hvor enkelte varer kan kjøpes til sterkt reduserte priser frem til 2009. Da ble shoppingfenomenet brukt for første gang her til lands da Norwegian Outlet på Vestby i Akershus arrangerte «Black Friday». Året etter kom nettbutikken Komplett.no med spesialtilbud på denne dagen. Etter det har «Black Friday» kommet inn i den norske varehandelen.

Fagsjef for handel i Virke, Johanne Kjuus, er spent på hva den svarte fredagen i år vil bringe inn for handelsstanden.

1 Hva er forventningene til årets «Black Friday»?

– Vi forventer at mange av de norske handelskjedene kommer til å kjøre store kampanjer i forkant av og på selve dagen. På «Black Friday» starter de første handledagen klokken syv om morgenen og har åpent frem til midnatt. Det er nok flere som planlegger å handle på nettet på «Black Friday» enn i fysiske butikkene.

2 Hvor mye tar «Black Friday» av omsetningen av desembersalget og julehandelen?

– Mellom 0,5 og ett prosentpoeng. I fjor økte omsetningen på «Black Friday» med 50 prosent fra året før til 1,5 milliarder kroner eksklusiv moms. Det kommer til å øke ytterligere i år. Vi har ikke kommet med noe anslag, men det kan bli på over to milliarder kroner.

3 Enkelte kritikere mener «Black Friday» er en arena for grådighet og konsumentsamfunnet på sitt aller verste. Har de et poeng?

– Tror det er viktig at forbrukerne er bevisst hva man trenger som alle andre dager. En god handleliste og sunn fornuft trenger man også på denne dagen når man handler.

4 Forbrukerrådet har tidligere advart mot å la seg lure av «Black Friday»-tilbudene. Hva bør man gjør for å ikke kjøpe katten i sekken?

– Man må gjøre et godt forarbeid for å se hvor gode tilbudene er. Som alle dager må man finne hvor reelt godt et kjøp er. Generelt er det gode tilbud på «Black Friday», men ofte har butikkene begrenset av enkelte varer. Butikkene kan ikke ha alle varene på tilbud. «Black Friday» er en dag man ønsker å trekke kundene inn i butikkene for å vise hele varesortimentet som de har.

5 Skal du selv benytte deg av lave priser på «Black Friday»?

– Nei. Jeg handler alltid julegavene noen få uker før julaften.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.