Det norske dagligvaremarkedet er nede i 2,8 prosent vekst så langt i år. Dagligvarekspert og høyskolelektor Odd Gisholt tror antallet kjeder vil bli redusert fra til til syv i løpet av en tiårsperiode.
– I dag har vi tre paraplykjeder, men ti profilhus. Min hypotese er at noen vil forsvinne, sier Gisholt, som tirsdag innledet debatten Retail 2026 ved Handelshøyskolen BI med de fleste dagligvaretoppene til stede.
Coop-sjef Geir Inge Stokke har skaffet seg flest nye butikker de siste årene gjennom oppkjøpet av Ica Norge.
– Dere har mange profilhus, er det noen av dine som er på vei bort?, spurte Gisholt i debatten.
– Vi er ikke stresset. Hvis du ser de siste månedene så har alle våre seks kjeder sterkere organisk vekst enn Rema, sier Stokke og erkjenner likevel at lokalkjedene Matkroken og Coop Marked i ferd med å nærme seg hverandre i utforming.
Åpent for "hard discount"
Selv om de eksisterende aktørene risikerer å måtte redusere antallet kjeder, tror Odd Gisholt likevel at en ny konkurrent kan komme på banen med et spisset konsept innen "hard discount" med et smalt utvalg på 6-800 varer. De store europeiske kjedene Aldi og Lidl har lenge vært brukt som eksempel på de råeste innen hard discount.
I dag er det tre helnorske grupperinger som dominerer det norske dagligvaremarkedet.
Norgesgruppens toppsjef Runar Hollevik tror ikke det blir enkelt å etablere hard-discount i Norge.
– Jeg tror på økt konkurranse og at vi kan se flere helt nye kjeder, kanskje også hard-discount. Flere har nærmet seg hard-discount, og det er hardt å leve av de 6-700 mest solgte varene, sier Hollevik.
Tilhører fortiden
Remas innkjøps- og kategoridirektør Lars Kristian Lindberg mener Aldi og Lidl har beveget seg bort fra rendyrket hard discount.
– Det Aldi og Lidl gjør på butikker og produkter er ufattelig spennende, sier han.
Blant annet på ferskvare mener han at de kjedene har tatt store steg bort fra et kraftig nedstrippet billigutvalg.
Rema-direktøren mener at rendyrket hard discount, slik nordmenn oppfatter det, tilhører fortiden.
– Forbrukerne er mest opptatt av hva de får for pengene. Det nytter ikke å pakke det samme produktet inn i fem ulike pakker og kalle valgmuligheter. For å treffe kunden må tilbudet være kostnadseffektivt og rasjonelt. Jeg tror ny teknologi andre produksjonsmåter gjør at dagligvarebutikkene blir annerledes
Rema måtte tåle flere stikk om at kjeden har hatt lavere vekst i en periode.
– Akkurat nå mener forbrukerne vi er passe gode. Det vil komme endringer, sa Lindberg i debatten.
Svakt marked
De norske matkjedene har en organisk vekst på 2,8 prosent så langt i år
– Vi er forberedt på at veksten kan avta. Det totale dagligvaremarkedet er svakere enn det har vært historisk. Salget gjennom nye kanaler har høyere vekst enn gjennom dagligvarebutikkene, sier Norgesgruppens toppsjef Runar Hollevik til DN.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.