– Det var et sirkus uten like, sier Odd Johan Nelvik (64).

Han snakker ikke om salget av egenprodusert gin, akevitt eller whisky da Norge stengte ned på grunn av koronapandemien i mars, for da var det bråstopp da alle landets barer lukket dørene og de to største kundene, taxfreegiganten Heinemann og fergerederiet Color Line, stengte butikken.

Nei; han snakker snarere om det som skjedde da Det norske brenneri snudde seg rundt og startet produksjon av desinfiserende håndsprit.

20-dobling

Nelvik forteller om en intens jakt over hele Europa på leverandører av plastflasker, pumper og korker.

– Alle land var på jakt etter de samme varene. En håndpumpe til en plastflaske som vanligvis kostet 1,50 kroner kostet plutselig 35 kroner fra produsenten. Prisen på plastkorker og flasker ble mangedoblet nærmest over natten. Det var helt vilt. Det var til tider nærmest auksjoner. Og noen som hadde bestilt flasker i fjor, begynte å selge kontraktene videre, sier han.

Samtidig ble trailerlass med håndsprit stanset i Polen, Tyskland og andre land på vei til Norge – fordi disse landene trengte den selv.

– Det viste behovet for å ha en norsk produsent og ikke vært avhengig av import. I en lang periode var det nesten ikke mulig å få tak i håndsprit. Så kom ketchupeffekten og dagligvarebutikkene flommet plutselig over, sier Nelvik.

70 prosent av salget til Det norske brenneri fra midten av mars var håndsprit.

– Heldigvis var vi i den heldige situasjonen at vi hadde mye sprit på lager. Og med redusert taxfreesalg, brukte vi i en periode en del av potetspriten til håndsprit i stedet. Siden har vi kjøpt fra Borregaard; laget av trevirke og så tilsetter vi isopropanol og glyserol, forklarer han.

– Men nå er vel prisene på rask vei nedover igjen?

– Ja, på det meste fikk vi vel rundt 80 kroner literen. Nå er prisen under 50 og synker nok videre. Men vi har faktisk tenkt å bli litt i denne bransjen. Tanken er at dette skal bli et nytt ben å stå på.

Fra hånd til munn

Salget av håndsprit har gjort at Det norske brenneri doblet omsetningen første halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor; fra 16 til 32 millioner kroner.

Men nå har Color Line startet å seile igjen, Heinemann varsler snarlig åpning av taxfreesalget og barene har åpnet.

– Så nå begynner det å løsne. Vi håper på en snarlig normalisering på Gardermoen og andre flyplasser rundt om i Europa. Og på Vinmonopolet har salget av Harahorn-gin økt med 50 prosent. Så jeg tror 2020 blir et bra år.

– Men regnskapet for i fjor viser svakere marginer?

– Ja, men det skyldes primært flere ansatte og dermed økte kostnader for å ta unna det som forhåpentlig skal bli en økning i salget fremover, sier Odd Johan Nelvik. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.