Geir Langfeldt Olsen har tjent store penger på videokonferanseselskaper to ganger før, både Acano og Tandberg. Nå kjøper han seg inn i et tredje – Pexip. I likhet med Acando er Pexip en del av arven etter suksessen Tandberg.

En fersk aksjonæroversikt viser at hans investeringsselskap nå eier 500.000 aksjer, som er kjøpt for 33 kroner per stykk. Olsen bekrefter kjøpet til 16,5 millioner kroner.

– Jeg vil helst ikke kommentere dette mer, sier Olsen, som sitter på et fly når vi når ham.

– Investerer du i flere videokonferanseselskaper?

– Jeg ser alltid etter muligheter, så skal aldri si aldri, sier han.

Kjøpet kommer nesten nøyaktig tre år etter salget av Acano.

Ekstremt lønnsomt partnerskap

Olsen var sammen med Odd Johnny Winge og Fredrik Halvorsen trioen som ledet Tandberg frem det ble solgt til Cisco i 2010 for 19 milliarder kroner.

De tre satset videre sammen på videokonferanseselskapet Acano, og i november 2015 ble selskapet solgt til Cisco for 700 millioner dollar, som tilsvarte seks milliarder kroner. De tre partnerne fikk rundt én milliard kroner hver.

De har investert sammen igjen, gjennom selskapet Ubon Partners, blant annet i oppstartsselskapet Disruptive Technologies. Denne gangen er det Olsens eget selskap som står som eier.

Styreleder Kjell Skappel i Pexip var ikke klar over kjøpet.

– Hva tenker du om å få Olsen som investor?

– Geir er både hyggelig og flink, sier han.

Verdsatt til tre milliarder

Pexip er i ferd med å fusjonere med Videxio, et annet selskap i det norske «Video Valley»-miljøet. Dette er det Silicon Valley-inspirerte navnet på miljøet som oppsto i kjølvannet av Tandberg, og som ble gjødslet med penger og avhoppere etter salget til Cisco. Avtalen de har inngått priser det kombinerte selskapet til tre milliarder kroner.

– Vi håper å få fusjonen godkjent i løpet av måneden, sier Skappel, som opplyser at prisingen ved fusjonen var basert på en kurs på 38 kroner per Pexip-aksje.

Olsen kjøper dermed noe rimeligere enn fusjonskursen, og basert på DNs beregninger priser dette nå selskapet til 2,6 milliarder kroner. Slike transaksjoner i unoterte aksjer reflekterer imidlertid ikke alltid markedet helt presist.

Alpinesset tilbake på listen

Samtidig er en gammel kjenning i selskapet på vei opp på listene igjen, ifølge den ferske aksjonæroversikten. Alpinstjerne og investor Aksel Lund Svindal eier nå 402.138 aksjer. Det vil si at Lund Svindal har aksjer verd 15 millioner kroner ved fusjonskursen på 38 kroner, eller 13 millioner kroner med kursen Olsen betalte nylig.

Svindal solgte alle sine aksjer i Pexip og Videxio på slutten av 2017, men de ble i familien. Aksjene ble solgt til faren, Bjørn Olaf Svindal, fra A Management, der Aksel Lund Svindal eier 70 prosent og faren resten. Salget utgjorde 36,5 millioner kroner og priset aksjene til 40 kroner per stykk, altså litt høyere enn fusjonskursen.

Ifølge aksjonæroversikten sitter faren fremdeles på 710.600 aksjer.

– Han har hatt noe aksjer og kjøpt mer de siste ukene, sier Bjørn Olaf Svindal om sønnens investeringer.

Faren sier det er greiere å ringe ham enn sønnen nå som skisesongen er i gang.

– Men han finner tid til å handle litt aksjer?

– Ja, det er bra å ha flere interesser, sier han.

Aksel Lund Svindal står oppført med 165.000 Pexip-aksjer i aksjonærregisteret ved starten av året.

Bjørn Olaf Svindal sier han følger med på det som kommer av informasjon fra selskapet, og mener signalene er gode. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Denne vinen kommer til å gå betydelig opp i pris etter nyttår
01:46
Publisert: