Øivind Tidemandsen – som grunnla sportsbutikkjeden XXL i 2010 – har tapt milliardverdier på kursfallet i selskapet, men går inn med mer penger i den varslede kriseemisjonen.

Hans private Dolphin-konsern har betydelig gjeld med sikkerhet i nettopp XXL-aksjene.

XXL-aksjene er ikke det sikreste bankene kunne tatt pant i, siden verdien har falt 80 prosent på noen år. I dag er bankgjelden på 469 millioner kroner, mens aksjene er verd cirka 70 millioner kroner mer.

Tar inntil ni prosent

Tirsdag uttalte Tidemandsen til DN at han gjerne skulle vært med mer i emisjonen, men muligheten begrenset seg.

– Vi har en opsjon i denne emisjonen. Eksakt beløp er ikke bestemt, men vi har mulighet for å tegne oss for ni prosent, sier Tidemandsen.

– Er bankene komfortable med det de nå har i sikkerhet?

– Ja, vi har betalt ned mye gjennom de siste årene. Vi har fulgt den opprinnelige nedbetalingsplanen. Hvis ikke, ville vi nok uansett vært nødt til å betale ned, siden aksjene har gått ned i verdi. Da blir jo også bankenes verdi i aksjene mindre.

– Så bankene har ikke pustet deg i nakken?

– Det har vært god dialog hele veien.

Selv om han på papiret har tapt milliardverdier i XXL, er han på ingen måte blakk.

– Jeg har kapital å investere med. Det indikerer at vi har noe midler.

Solgte unna eiendom

Ett av selskapene i konsernet har blant annet solgt seg ned som eier av kjøpesenteret Jærhagen i Rogaland.

– Der har vi hentet ut en gevinst, og så har vi hentet litt her og der.

I fjor reduserte Dolphin-konsernet gjelden med 270 millioner kroner. Ved inngangen til 2019 hadde konsernet en gjeld på 469 millioner kroner.

– Vi har betalt ytterligere ned på gjelden i år. Vi har ikke vært i brudd med lånebetingelsene til bankene. Nivået gjelden nå er på, ønsker jeg ikke å kommentere.

Altor garanterte

Emisjonen var rettet mot de største aksjonærene. DNs børskommentator Thor Chr. Jensen mener den nye storeieren Altor har kuppet hele emisjonen på bekostning av de mindre aksjonærene.

Dette kjenner ikke Tidemandsen seg igjen i.

– Aksjonærer som representerer 58 prosent av aksjene, har fått anledning til å være med i den rettede emisjonen. Det er ikke bare Altor som har tegnet seg. De var umiddelbart villige til å legge penger på bordet og garantere for at det ble hentet inn 500 millioner.

Den avtroppende styrelederen viser til at rådgivere og advokater ble hentet inn på kort varsel for å vurdere prisingen.

Han mener at et negativt resultatvarsel uten noen garantert emisjon, som var et aktuelt alternativ da kvartalsresultatene ble klare før helgen, ville kunne ført til et større børsfall enn emisjonen.

– Da vi så dette komme fredag kveld, tok vi umiddelbart kontakt med de største aksjonærene for å innlede forhandlinger og diskusjoner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette sa Tidemandsen om XXLs prisstrategier i juli: – Vårt mål er selvfølgelig å tjene mest mulig penger
Video fra Dagens Næringsliv
01:26
Publisert: