Interiørkjeden Home&Cottage ble etablert på verst tenkelig tidspunkt midt under finanskrise. Det ble alt annet enn hjemmekoselig.

For gründer Øivind Tidemandsen ble det et ni år langt tapsmareritt med samlede underskudd på 137 millioner kroner.

XXL-gründeren valgte å ta grep ved selv å gå inn som daglig leder. I fjor nådde snuoperasjonen et viktig mål: For første gang gikk kjeden med overskudd på bunnlinjen.

– Ja, det er klart at det er en milepæl at vi nå går med overskudd, men det er på tide. Det er likevel litt morsomt at det skjer nå som alle dømmer retail nord og ned, sier Tidemandsen til DN.

Selv har han hoppet over i en ny ryddejobb som en av to toppsjefer i XXL. Sportskjeden har en lang suksessperiode bak seg, men ble hardt rammet av retailraset i fjor og milliarder i børsverdier forduftet.

XXL har i flere år har vært bærebjelken i Tidemandsens handelsportefølje, men nå er rollene byttet om. Nå finner han lyspunkter både i den hardt pressede elektronikkjeden Power og i Home&Cottage.

– Power hadde en resultatforbedring på 160 millioner og Home&Cottage er nå i pluss, så det er mulig å gjøre en god jobb innen handel også i 2018.

Tidemandsen regnes som en av landets største kjedeeksperter, men har de siste årene opplevd oppturer og nedturer. Han startet med å bygge ut varehus i Elkjøp-systemet og solgte seg ut med fin gevinst, før han reinvesterte i flere andre kjeder.

Sikter mot Sverige

Han startet interiørkjeden Home&Cottage i egen regi sammen med møbelmannen Arild Tvedt fra Stavanger. Kjeden har hatt en jevn salgsvekst, men kan ikke måle seg i størrelse med kjedene XXL og Power der Tidemandsen er storaksjonær.

Home&Cottage åpnet tre nye butikker i fjor og har signert en ny leiekontrakt inneværende år.

– Jeg ser ikke for meg at det blir flere enn to til fire nye butikker i Norge. Samtidig ser vi for oss å prøve i Sverige i stedet for småbutikker i Norge.

I første omgang er det snakk om testbutikker i Stockholm og Göteborg for å se om konseptet fenger svenskene.

Ekspansjonen til Sverige vil bli styrt fra Norge. Det betyr blant annet at butikkene blir betjent fra lageret ved Jessheim.

– En rask vekst med for mange butikker vil være for risikabelt. Derfor begynner vi forsiktig med norsk lager og et par butikker for å kjenne på markedet, sier Tidemandsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.