Interiørkjeden Home & Cottage har skapt betydelig hodebry for Øivind Tidemandsen (55) de siste årene.

Mens sportskjeden XXL gikk som en lek og elektronikkjeden Power (tidligere Expert) begynner å få positiv kontantstrøm, har Øivind Tidemandsen virkelig fått brynt seg på Home & Cottage.

Kjeden har samlede underskudd på 130 millioner kroner i løpet av sine åtte år. I fjor ble det bokført et underskudd på rundt ti millioner kroner.

Tidemandsen, som selv tok over som sjef i kjeden for tre år siden etter en periode med store tap, legger ikke skjul på at det har tatt mye lengre tid å få lønnsomhet i kjeden som er mest kjent for rustikke møbler og shabby chic-stil.

 – Vi hoppet da det smalt. Timingen var dårlig, men det var for sent å angre, sier Tidemandsen som i 2015 trådte inn på milliardærlisten med en ligningsformue på 1,7 milliarder kroner. I hovedsak basert på sin 24 prosent eierandel i XXL.

Home & Cottage ble startet bare noen måneder etter finanskrisen. Den påfølgende kollapsen i hyttemarkedet førte til at kjeden fikk en trang fødsel. Så kom valutasmellen.

– Det går jevnt og trutt fremover. I 2015 og 2016 var det en spesiell valutasituasjon og marginen ble lavere enn vi hadde håpet på.

– Har du vært nær ved å gi opp?

– Nei. Valutasituasjonen har vært irriterende, men vi visste at det ville gå over.

Nå er valutaeffekten hentet inn ved justeringer i sortimentet og påslag i prisen ut til kunde. 

I fjor hadde Home & Cottage en resultatforbedring på tre millioner kroner. I løpet av året håper Tidemandsen at kjeden vil være kontantpositiv.

Skal få flere butikker

For å sikre fremtidig lønnsomhet, mener han at kjeden må opp i antall butikker fra dagens 16 varehus. 

– Vi har for få butikker til å komme opp i en kritisk masse. Først måtte vi trimme driften

og få kontroll på valutasituasjonen og marginene. Nå nærmer vi oss en fase der vi skal vokse med flere butikker, men det er avhengig av tilgjengelige lokaler på 1000 kvadratmeter i kjøpesentre.

Optimist for Power

XXL og Skeidar er de mest innbringende aksjepostene for Tidemandsen, mens i Power peker pilen riktig vei etter mange år med underskudd.

Tidemandsen har brukt rundt 250 millioner på elektronikkjeden Power på å friskmelde Power.

– Vi er veldig fornøyde med utviklingen i Power. At det ville ta tid, var vi klar over. Konseptet til Expert var ikke noe konsept.

– Når kan Power være klar for børsnotering?

– Det er et godt stykke frem. Vi må ha litt mer robuste resultater. Arbeidet er litt over halvveis.

Nå er det XXL som har en dupp. I første kvartal måtte XXL bokføre et underskudd, noe som var første gang siden børsintroduksjonen i 2014.

– Vi må jobbe med kvaliteten for å forbedre oss. Nå blir det spennende å åpne butikker i Østerrike, sier Tidemandsen som er styreleder i XXL. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.