Kamprad startet møbelkonsernet i 1943, da han selv bare 17 år gammel. Smålendingen forble konsernsjef i Ikea helt frem til 1986. Frem til 2013 satt han også i ulike styrer i Ikea-konsernet.

Grunnleggeren av Ikea ble 91 år gammel.

– Det var trist selvfølgelig. Vi hadde et veldig nært vennskap. Jeg var og besøkte ham på gården i Småland og vi hadde det veldig hyggelig, sier den norske investoren Olav Thon til DN, på telefon fra en skitur i Nordmarka.

Thon har tidligere sagt at han mener at han og Kamprad deler samme filosofi og syn på livet.

Ingvar Kamprad viser frem Ikeas kjøkkenstoler årgang 1968.
Ingvar Kamprad viser frem Ikeas kjøkkenstoler årgang 1968. (Foto: Aftonbladet/IBL Bildbyrå/NTB Scanpix)

Som en unik egenskap ved Kamprad trekker Thon også frem Ikea-gründerens sterke interesser for å følge med på og forstå alle detaljene i selskapet han drev, fra produksjon til logistikk.

– Jeg er jo en smågutt i forhold til ham på alle måter, men jeg tror at denne gleden over å lykkes med det man driver med er noe som preger oss begge. Spillet om suksess og penger betydde ikke noe for ham, eller var bare til bryderi, sier Thon.

– Hvilket minne vil du trekke frem fra dine møter med Kamprad?

Olav Thon og Ingvar Kamprad møttes for noen år siden – og Thon sier de to fant tonen.
Olav Thon og Ingvar Kamprad møttes for noen år siden – og Thon sier de to fant tonen. (Foto: Espen Solli/Aller Media)

– Det er vel vårt besøk borte på hans gård i Småland. Det var en uforglemmelig opplevelse. Han kokte litt suppe som vi fikk servert, sier Thon.

Kommer til å bli savnet

Administrerende direktør Per Heggenes (61) i Ikea Foundation sier at Kamprad vil bli sterkt savnet i hele Ikea-konsernet. Heggenes, som har bakgrunn fra kommunikasjonsbransjen, har også fungert som Kamprad-familiens talsmann siden han ble ansatt i 2009.

– Jeg har jobbet med Ingvar Kamprad veldig tett i mange år. Jeg lærte mye av ham og han er definitivt en av de største entreprenørene jeg noen gang har kommet i kontakt med. Han kommer til å bli sterkt savnet av alle i Ikea-konsernet, sier Per Heggenes, til DN.

Heggenes er administrerende direktør i Ikeas filantropiske arm, Ikea Foundation, som i 2017 delte ut halvannen milliard kroner til veldedige formål. Han understreker at han uttaler seg på personlig grunnlag, og ikke som talsmann for Ikea.

– Ikea er et sterkt selskap som har planlagt for et liv uten Ingvar Kamprad. Men han er et ikon – og han har bygget et veldig sterkt verdisett som preger alle de beslutningene som tas i selskapet over hele verden, sier Heggenes.

Han trekker også frem at Kamprad har vært svært opptatt av å ta vare på ansatte i Ikea, og Heggenes forteller at selskapet de siste årene svært opptatt av å være en pådriver for bærekraftighet og miljø.

– Det kommer fra han, og hans måte å tenke langsiktig på. Denne kulturen har blitt bygget opp i mange år, og er en så viktig del av selskapets ledelse i den ekspansjonen man har gjort de siste årene. Kulturen og ånden lever videre uten Ingvar, fordi de som sitter i ledende posisjoner har den i ryggmargen, sier Heggenes.

Omstridt eierskap

Eierskapet i Ikea ble i 1982 overført til den nederlandske stiftelsen Ingka Foundation. Ikea Foundation, som Heggenes styrer, er en søsterstiftelse av Ingka.

Ifølge Bloomberg var Kamprad da han døde verdens åtte rikeste person, med en formue på 58,7 milliarder dollar, tilsvarende 451 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Dette stemmer ikke, ifølge Heggenes.

– Ingvar donerte hele selskapet til en stiftelse i Nederland i 1982. Siden det har hverken han eller hans familie noen eiendeler i hverken Ingka Holding eller Inter Ikea Holding. Ingvars personlige formue er derfor minimal, opplyser han.

DN skrev i 2013 at Kamprads formue er bundet opp i stiftelsene i Liechtenstein og Nederland. Sønnene kan ikke arve disse pengene, fordi de tilhører stiftelsene, som eier seg selv, bekreftet Heggenes da. Dette skal ha vært Kamprads løsning for å forhindre en bitter strid mellom arvingene, og for å sikre Ikeas fremtid.

Ingvar Kamprad foran varehuset i Kungens Kurva utenfor Stockholm. Det var Ikeas første varuhus og har alltid hatt en spesiell plass i Ikea-historien. Det var blant annet her ideen med selvbetjeningslager ble vist frem første gang.
Ingvar Kamprad foran varehuset i Kungens Kurva utenfor Stockholm. Det var Ikeas første varuhus og har alltid hatt en spesiell plass i Ikea-historien. Det var blant annet her ideen med selvbetjeningslager ble vist frem første gang. (Foto: Lars Nyberg/AFP/NTB Scanpix)

Da Kamprad trakk seg tilbake i 2013, overlot han Kamprad-familiens Ikea-forhold til sønnene Peter, Jonas og Mathias.

Mathias Kamprad tok hans plass i styret til Inter Ikea, mens Jonas Kamprad fikk ansvaret for å følge opp produktutvikling gjennom datterselskapet Ikea Group, og Peter Kamprad fortsatte som styreleder i det uavhengige konsernet Ikano, som driver med finans og forsikring, i tillegg til å drive flere Ikea-varehus.

– Brødrene gjør det man la opp til da de overtok rollene i de ulike styrene i de ulike selskapene. De har holdt på i noen år, og det fungerer meget bra, sier Heggenes.

– Stor entreprenør

Administrerende direktør Clare Rodgers i Ikea Norge er utenlands, men sier i en uttalelse at Kamprads vil bli husket som en av de store entreprenørene.

– Ingvars bortgang blir møtt med sorg i Norge og over hele verden, siden han har berørt livene til så mange av oss. Han vil alltid bli husket som en stor entreprenør, som gjorde drømmen sin til en livsoppgave, om å gjøre livet og hverdagen bedre for de mange menneskene, sier Rodgers.

Adm. dir. i Ikea Foundation Per Heggenes sier Kamprad vil bli sterkt savnet.
Adm. dir. i Ikea Foundation Per Heggenes sier Kamprad vil bli sterkt savnet. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Også Sveriges statsminister, Stefan Löfven, kom med sine kondolanser til familien søndag.

– Jeg har mottatt den triste meldingen om Ingvar Kamprads bortgang. Jeg tenker først og fremst på hans familie og alle hans venner. Ingvar Kamprad var en unik entreprenør som har betydd mye for svensk næringsliv og som har gjort hjemmeinnredning tilgjengelig for alle mennesker, og ikke bare et fåtall, sier statsministeren ifølge NTB. (Vilkår)(Vilkår)