Mellom hyller med frukt og grønt og bleier og havregryn står kjøpmann Jone Tungland med et nettbrett. Siden februar har Rema-kjeden i praksis flyttet personalhåndteringen fra bakrommet i butikkene til en app. Stillingsutlysninger og håndteringen av søknadsprosessen foregår digitalt, men det er bare starten.

– Når jeg da har funnet min kandidat, kan jeg på en enkel måte få ham inn i systemet vårt, ved å taste inn telefonnummer eller personnummer, så kommer alle opplysningene opp. I løpet av fem minutter er hele ansettelsen i boks. Da har de ansatte fått «velkommen til Rema 1000» på telefonen sin, med et kodenavn og passord og kan laste ned en app. Da er det rett på nett med en gang med vaktplan og turnus, trening, opplæring – alt ligger digitalt, sier Tungland.

– I løpet av fem-ti minutter har vi fått gjort det som tidligere tok mange dager, uten at vi da kom helt i mål.

Forenklet hverdag

På veggen ved spiserommet henger det nå et annet nettbrett der navn og bilde av de ansatte som er på jobb, lyser fra skjermen. Brettet fungerer som et stemplingsur for betjeningen. Inne ved spiserommet er det fritt for papirer, oppslag og meldinger som tidligere dominerte her. All informasjon skal være oppdatert digitalt, tilpasset den enkeltes behov. En intern chattetjeneste finnes også. 

– Vi er i en stor endringsfase nå. Det er nytt for oss. Vi ser allerede gevinsten. Men vi må gå videre. Når vi får hele verdikjeden på Ipaden er det absolutt mye tid å spare på å jobbe annerledes, sier Tungland. 

Kostnadene går ned, og han får mer tid til å være i butikken. 

– Det er det som er kjøpmannens oppgave fra gammelt av, å stå og snakke med kunden. Vi har hatt mange år nå da vi har sittet veldig mye på bakrommet og flyttet permer og papirer. Nå er vi tilbake igjen, sier han.

– Det har forenklet min hverdag enormt. 

Slik ser personaloversikten ut på Jone Tunglands nettbrett. 
Slik ser personaloversikten ut på Jone Tunglands nettbrett.  (Foto: Tomas Larsen)

Raskere enn tenkt

Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan mener digitaliseringen av butikkene nå går enda raskere enn han tidligere hadde sett for seg. I 2014 holdt han et foredrag der han drømte om at butikkene i 2024 kunne drives fra telefonen, og beslutningene tas ved å «swipe ja til høyre eller nei til venstre». Han så for seg at bakrommet skulle forsvinne. Den nye appen leverer allerede resultatene. mener han. 

For tre år siden drømte Ole Robert Reitan om at butikkene skulle drives via kjøpmennenes mobiltelefoner i 2024. Nå mener han digitaliseringen går raskere enn tenkt. 
For tre år siden drømte Ole Robert Reitan om at butikkene skulle drives via kjøpmennenes mobiltelefoner i 2024. Nå mener han digitaliseringen går raskere enn tenkt.  (Foto: Tomas Larsen)

– Vi merker at standarden i butikkene øker, fordi en blir mer effektive. Det frigjør tid til å være leder, ikke sitte på bakrommet og sortere fakturaer, sier han.

Det frigjør tid til å være leder, ikke sitte på bakrommet og sortere fakturaer
Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan

– Du sa 2024. Hva sier du nå?

– Dette skjer kanskje enda raskere, sier Reitan.

Hans HR-direktør Tore Høylie er hemmelighetsfull når det gjelder kostnadsbesparelsene ved det nye systemet.  

– Vi har spart på det, det kan vi si, sier Høylie.

– Er det en bedriftshemmelighet?

– Ja.

– Hvor mye har Rema investert i dette?

– Det er noe vi holder for oss selv. Det koster å digitalisere, men vi henter det igjen på drift, sier Høylie. 

Han lover at bestilling av varer til butikkene også snart skal kunne gjøres via appen. Fakturaene kommer allerede inn papirløst. 

Hyller Rema

Det er Halden-baserte Communicate som har sydd sammen den nye personal-app-løsningen for Rema. 

– Det er mange tungvinne løsninger på dette området. Jeg vet ikke om noen andre som har digitaliserte og automatisert det på denne måten her, sier Communicate-sjef Thor-Erik Skrøder.

Kjøpmann Jone Tungland viser butikkens «digitale stemplingsur» til Remas HR-direktør Tore Høylie og daglig leder Thor-Erik Skrøder fra IT-konsulentselskapet Communicate.
Kjøpmann Jone Tungland viser butikkens «digitale stemplingsur» til Remas HR-direktør Tore Høylie og daglig leder Thor-Erik Skrøder fra IT-konsulentselskapet Communicate. (Foto: Tomas Larsen)

Communicate har jobbet med Rema i ti år. Den gang var Remas systemer tett sammenkoblet, og det tok måneder og år og gjøre endringer, mener han. I tiden som har gått, har det handlet mye om å løsrive delene i systemet fra hverandre. Skrøder mener Rema har vært flinke til å bygge en plattform som egner seg for raske endringer og nye løsninger. 

– Jeg synes dette er et veldig godt, konkret eksempel på hva digitalisering fører til. Det er veldig mye snakk om det, men dette er veldig konkret, sier Skrøder. (Vilkår)

De lovet verden batterirevolusjon. Det endte med konkurs i USA
Det sveitsiske selskapet Alevo Group som ble startet av norske Jostein Eikeland, lovet verden ny revolusjonerende batteriteknologi. Nå er Alevos fabrikk i USA slått konkurs.
03:26
Publisert: