Få dager etter at Norge stengte ned som følge av koronaviruset, måtte flere restauranter lukke dørene, blant dem restaurantkjeden Olivia som eies av et oppkjøpsfond. Den Italia-inspirerte restaurantkjeden har nå fått utbetalt syv millioner kroner etter å ha søkt om støtte fra kompensasjonsordningen.

Konkursras blant klesbutikkene – Det er mange som ikke vil klare sommermånedene, sier bransjetopp dnPlus

Med det har Olivia fått nesten 2,9 millioner mer enn kaffekjeden Espresso House, og 5,3 millioner mer enn Peppes Pizza som kontrolleres av investor Jens Ulltveit-Moe. Det britiskeide selskapet Select Service Partner (SSP), som drifter ulike serveringskonsepter på flyplasser, blant annet Starbucks, har fått ti millioner kroner.

Falt over 90 prosent

I 2016 ble Olivia-kjeden solgt til oppkjøpsfondet Herkules Privat Equity, som tidligere eide Espresso House som ble solgt til et tysk investeringsselskap i 2015. Olivia-kjeden har nå åtte restauranter i fem ulike byer, og har hatt en jevn økning i omsetning de siste årene.

I år ser tallene annerledes ut. Selv om alle Olivias restauranter nå er åpne for kunder, falt omsetningen fra 35,3 millioner i april i fjor, til 2,8 millioner i april måned i år. En nedgang på 92 prosent.

– Koronasituasjonen tvang oss til å permittere alle våre ansatte, i tillegg måtte vi kutte ned der vi kunne i driftsutgifter. Kontantstøtten har bidratt til å holde oss gående, sier daglig leder for Olivia Holding as, Hans Petter Hauge.

Sliter med likviditeten

Restaurantbransjen har vært hardt rammet som en følge av den tvungne nedstengningen. Dette er reflektert i oversikten over tildelinger. Bransjen har totalt mottatt over 4300 tildelinger på til sammen over 300 millioner kroner, ifølge tall hentet fra Skatteetaten.

– Restaurantbransjen er fortsatt et godt stykke bak der den var i fjor. Mange sliter fortsatt med likviditeten, kompensasjonsordningen har derfor vært vesentlig for mange, sier styremedlem i Olivia Holding as, Fredrik Kongsli.

I tillegg til kontantstøtteordningen, har lånegarantiordningen fra staten bidratt til å forbedre likviditeten til Olivia etter Covid-19 utbruddet. Samtidig har Herkules og andre aksjonærer støttet Olivia med et likviditetslån i perioden.

– Vi har tapt godt med penger til tross for støtte fra våre eiere i Herkules. Vi er derfor takknemlige for muligheten til å få kontantstøtte slik at vi kan komme oss på bena. Den samlede støtten vi har fått lot oss starte opp tidligere enn mange andre, sier daglig leder i Olivia, Hans Petter Hauge.

Vil ha ansatte tilbake

Etter en periode uten omsetning begynner restaurantkjeden å komme seg tilbake til normalen. Nå er 650 av omtrent 700 ansatte tilbake på jobb. Målet er at alle ansatte skal tilbake til stillingene de forlot i vår.

– Vi begynner å komme oss godt tilbake igjen. Omsetningen vår for mai var oppe i 50 prosent av en normal maimåned, sier Hauge.

Olivia åpnet sine restauranter i midten av april, først ut var restauranten på Aker Brygge.

Butikkene holdt koronastengt i store deler av Europa – men Zara-eieren økte nettsalget med 95 prosent i april

– Vi har vært heldige sammenlignet med andre i bransjen som ikke fikk åpnet opp like tidlig. Det er essensielt for bransjen at vi nå kan ta imot kundene i høysesongen, sier Hauge.

Tross økende omsetning, står flere bedrifter fortsatt i en annerledes situasjon med begrenset sitteplass og enmetersregel for å hindre smitte. Olivias restauranter fortsetter å følge smitteverntiltakene og begrenser blant annet egne sitteplasser til 70 prosent.

– Jeg er imponert over det vi har fått til i Olivia, men dette er en erfaring jeg håper vi aldri vil få bruk for igjen, sier Hauge. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rekordsalg for Oliva-venninnene