Det suksessrike kosedress-selskapet Onepiece ble startet av Thomas Adams, Henrik Nørstrud og Knut Gresvig i 2009. Fra kontorer på det lille tettstedet Frogner i Akershus begynte de tre Onepiece-gründerne å selge kosedresser, eller heldresser, som i løpet av kort tid ga nordmenn Onepiece-feber.
I fjor gikk imidlertid selskapet på sin første resultatsmell – og det var en kraftig smell også:
Konsernet fikk et resultat før skatt på minus 10,6 millioner kroner, av en omsetning på 96,2 millioner. Det er en kraftig forverring av 2016-resultatet, da omsetningen var på 126,4 millioner og resultatet før skatt havnet på 13,6 millioner kroner.
– Vi er naturligvis ikke fornøyd med årsresultatet. Det er flere forhold som spiller inn, men hovedpoenget er at selskapet kostnadsmessig har vært rigget for vekst, og i stedet gikk omsetningen ned. Sånt blir det røde tall av, sier daglig leder Martin Prydz i Onepiece.
Kvittet seg med butikker
Selskapet var etablert med fysiske butikker i omkring 15 land, deriblant USA, England, Frankrike, Russland, Tyskland og Dubai. Nå er situasjonen en ganske annen:
– Onepiece er en suksess som er bygget på netthandel, og det er dét vi er gode på, så per april i år har vi ikke lenger egeneide butikker. Vi har fortsatt distributører og agenter som driver vellykkede Onepiece-butikker rundt omkring i verden, men fysisk retail krever lokalkunnskap og lokal tilstedeværelse, så i vår størrelse er ikke dette noe vi skal drive med selv, sier Prydz.
Han opplyser at selskapet så langt i år har mer enn halvert det negative resultatet sammenlignet med fjoråret, og med et godt andre halvår tror de på et langt bedre resultat for 2018 enn i 2017.
Utfordrende år
Likevel legger ikke Onepiece' daglige leder skjul på at selskapet har vært gjennom et par utfordrende år fra toppårene 2014/15 med fall i både omsetning og driftsmargin.
– Det er særlig to ting som har kostet: Satsingen på det å være et fullkolleksjons klesmerke og satsingen på fysisk retail. Fra å være et rendyrket produktbrand og verdensledende jumpsuit-produsent, ble kolleksjonene utvidet til å inneholde alt fra undertøy til tights, til regnjakker og solbriller. Som et jumpsuit-brand har Onepiece gjennom ti år nærmest vært monopolist i et selvskapt marked, men som et fullskala klesmerke er konkurransesituasjonen en helt annen. Det vises også i regnskapet, sier Martin Prydz.
Heretter vil Onepiece derfor i større grad konsentrere seg om produkt og jumpsuits, snarere enn kolleksjoner, påpeker han.
– Onepiece-salget har alltid først og fremst vært drevet av netthandel gjennom vår egen nettside. For 2018 regner vi med at rundt 90 prosent av omsetningen vil komme fra online-salg, og slik kommer det til å være i årene fremover også, sier Prydz.
I dag er Onepiece en liten organisasjon med medarbeidere fordelt på kontorer i Oslo, London og New York.
– Det er ingen konkrete planer om å kutte årsverk, opplyser Martin Prydz.
Ser igjen vekst i USA
USA er deres største marked med cirka 25 prosent av omsetningen, og kjendiser som Justin Bieber, Ellie Goulding og Taylor Swift er blitt sett i kosedressen.
– Etter en liten nedgang i 2017 ser vi nå vekst igjen i USA, og det er gledelig. Vekst ser vi også i flere av de nordiske landene, og selv om dette totalt sett er et lite marked for oss, er det gøy at vi vokser på hjemmebane, sier Prydz.
Alle de tre gründerne sitter fortsatt på eiersiden i Onepiece gjennom sine respektive investeringsselskaper. Thomas Adams eier 35,20 prosent av aksjene i selskapet gjennom sitt selskap Tma Gruppen as. Henrik Nørstrud og Knut Gresvig sitter på 25,94 prosent av aksjene hver gjennom sine selskaper Tinden Holding as og Gresvig Invest as.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.