Orkla fikk et resultat før skatt på 967 millioner der kroner i andre kvartal, mot 940 millioner kroner i samme kvartal i fjor. Resultatet er uten Sapa som tidligere denne uken ble solgt til Hydro. 

Den største området i selskapet, Orkla Foods, som blant annet har Grandiosa i porteføljen, hadde et noe lavere driftsresultat enn i tilsvarende periode i fjor, primært som følge av økte råvarepriser og større reklameinvesteringer.

 - Vi opplevde i kvartalet økte råvarepriser på kjøtt og meieriprodukter i EU, i tillegg til svakere kroneutvikling i Norge og Sverige. Vårt mål er å kompensere for dette med økte priser på våre ferdigprodukter, men effekten av prisøkningene kommer til å bli noe tidsforskjøvet. I tillegg vil vi fortsette å effektivisere egen virksomhet, sier Orklas konsernsjef Peter A. Ruzicka. 

Orklas merkevarevirksomhet (Orkla Confectionery & Snacks, Orkla Care og Orkla Foods) hadde tilsammen en omsetningsvekst på fem prosent i første halvår, veksten uten omsetningen fra oppkjøpte selskaper var på 1,1 prosent.  En god marginutvikling i Confectionery & Snacks ble motvirket av svak utvikling i Orkla Foods.

Solgte endelig Sapa

Tidligere denne uken kom den etterlengtede nyheten om at Orkla selger sin eierandel i Sapa til Hydro. Salgssum: 13,5 milliarder kroner. Det gir en samlet verdi på Sapa på 27 milliarder kroner.  En god del av kjøpesummen blir delt ut til aksjonærene i et ekstraordinært utbytte på fem kroner aksjen. Det gir blant annet storaksjonær Stein Erik Hagen en gevinst på 1,2 milliarder kroner. 

 - Med salget av Sapa vil Orkla ha en meget solid finansiell plattform som gir grunnlag for både fortsatt vekst og god utbyttekapasitet. I tråd med Orklas strategi for kapitalallokering er førsteprioritet å styrke merkevareområdet gjennom oppkjøp og investeringer i eksisterende virksomhet, sier Ruzicka i resultatrapporten 

For billig?

Flere analytikere mener Orkla solgte Sapa for billig. Hydro opplyste selv i sin presentasjon mandag at 27 milliarder kroner er lavere enn analytikernes verdiestimater med et snitt på 30 milliarder kroner. Pareto har hatt et verdianslag på 31 milliarder kroner på Sapa, mens Nordea Markets har estimert verdien av Sapa til mellom 28 og 38 milliarder kroner, og skrev i en analyse etter salget at kjøpsprisen ser meget attraktiv ut for Hydro.

I andre kvartal fikk Sapa det beste kvartalet i Sapas historie med et resultat i underkant av én milliar, ifølge resultatrapporten.  

 

Orkla-aksen har løftet seg 1,78 prosent den siste uken. 

Fire av analytikerne har kjøps- eller «overweight»-anbefaling på Orkla-aksjen, mens de resterende åtte analytikerne har hold-anbefaling.(Vilkår)