– Orkla har gjennomført nødvendige prisøkninger for å kompensere for økte kostnader på våre innsatsfaktorer. Vi har et etterslep på våre innkjøpskostnader. I hovedsak har vi inngått langsiktige kontrakter og opererer i mindre grad i det såkalte spotmarkedet, sier konsernsjef Nils K. Selte i Orkla i en pressemelding for selskapets resultater for tredje kvartal.
Torsdag morgen kom fasiten for kvartalet. Selskapets driftsresultat (ebit) endte på 2,2 milliarder kroner, det er en vekst fra 1,7 milliarder samme kvartal i fjor. Omsetning ble 14,8 milliarder kroner mot 13,13 milliarder i fjor.
Resultat før skatt endte på 2,24 milliarder kroner i tredje kvartal. Det er en betydelig forbedring fra fjoråret da resultatet ble på 1,7 milliarder kroner.
Det var på forhånd ventet et justert driftsresultat på 2,3 milliarder kroner av en omsetning på 14,9 milliarder kroner, ifølge analytikerestimater innhentet av TDN Direkt.
Foretar ytterligere prisøkninger
– Vi ser nå at inflasjonen treffer bredbasert i hele verdikjeden, og kostnadsøkningene vil fortsette inn i 2023. Dessverre må vi foreta ytterligere prisøkninger, samtidig som vi vil iverksette nye tiltak for å redusere vår kostnadsbase, sier Selte.
Børsgiganten Orkla har fortsatt å tjene gode penger det siste året, mye takket være eierskapet i kraftprodusenten Hydro Power.
Driftsresultat (ebit) for Hydro Power endte på 773 millioner kroner i tredje kvartal 2022 mot 89 millioner kroner i samme periode i fjor. Økningen skyldtes vesentlig høyere kraftpriser enn i samme kvartal 2021, skriver selskapet.
Ny konsernstruktur
Orkla varsler torsdag morgen, samtidig som fremleggelsen av tredjekvartalstallene, at selskapet skal omdannes til et industrielt investeringsselskap.
Det vil innebære at Orkla deles opp i 12 porteføljeselskaper, der rammen for virksomheten vil være merkevarer og forbrukerorienterte selskaper.
– Vi ønsker å etablere en mer verdiskapende struktur og kultur i konsernet med større selvstendighet og ansvar for de enkelte selskapene, sier Orkla-eier Stein Erik Hagen i pressemelding.
Store kostnadsøkninger
Orkla er blant Norges aller største dagligvareprodusenter, med merkevarer som Grandiosa, Jif, Idun, Jordan, Nidar, Nora, Toro og Lano. Her hjemme har dagligvareleverandørene mulighet til å forhandle med kjedene to ganger i året, og prisendringene trer i kraft henholdsvis 1. februar og 1. juli, der sistnevnte også er startdatoen for tredje kvartal.
Etter prisjusteringen 1. juli fulgte Norge etter resten av Europa med en tosifret prosentvis prisøkning på mat. I september var årsveksten i matvareprisene på rundt 12 prosent. Debatten har rast rundt hvorvidt aktørene i kjedeleddet (Norgesgruppen, Coop og Rema 1000) øker prisene mer enn nødvendig, altså mer enn deres egne kostnadsøkninger skulle tilsi.
Kjedene har pekt på formidable kostnadsøkninger fra leverandører som Orkla. Forrige uke var Coops innkjøpsdirektør Tor Helge Gundersen i DNs spalter og sa at leverandørene burde bidra «mye mer». Gundersen sa at Coop har fått varsel om ytterligere kostnadsøkninger fra leverandører nå i høst. Dette er prisøkninger som eventuelt trer i kraft 1. februar neste år.
Orkla er blant Børsens største selskaper med en markedsverdi på 77 milliarder kroner, etter et kursfall på nær ni prosent så langt i år. Stein Erik Hagen og hans familie er selskapets største eier med om lag 25 prosent av aksjene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.