Flere kjeder tester nå ut hvordan det er mulig å bruke nettbrett og mobiltelefoner i salgssituasjoner ute i butikken.
Ikea vil dele ut nettbrett til medarbeiderne slik at de kan hjelpe kundene der de er i varehuset. Etter hvert vil det også bli mulig å betale gjennom nettbrettene, slik at kunden slipper å gå til en kasse og kan unngå å stå i kø.
– Vi tester ut dette i andre land nå, og tror det vil gjøre hverdagen enklere for både medarbeiderne og kundene våre, sier Clare Rodgers, som er administrerende direktør i Ikea Norge.
Ikea har i likhet med andre kjeder multikanalstrategier for hvordan de skal møte kundene i de fysiske butikkene og på nettet. Nå blir håndholdte enheter som smarttelefoner og nettbrett et bedre hjelpemiddel også i butikken.
– Noen ganger vil man helst vandre rundt alene uten hjelp, mens andre ganger er man avhengig av hjelp fra ansatte spesielt på kjøkken. Vi vil at det både skal bli enklere å gjøre alt selv og gjøre hjelp mer tilgjengelig når kunden ønsker det, sier Clare Rodgers.
Hentepunkter får blandet mottagelse
Rodgers påpeker at multikanalstrategien gir kjedene større valgmuligheter.
– Multikanalsatsingen viser at én pluss én er lik tre hvis kunden får handle i mer enn én kanal. Derfor jobber vi med å utvikle både varehuset og E-handel side om side, slik at det blir lettvint og skaper en god totalopplevelse.
Ikea tester ut hente- og servicepunkter som en del av digitalstrategien. Her er det mulig å bestille varer og få levert ut forhåndsbestilte produkter. I løpet av de siste 15 månedene er tre punkter etablert. Erfaringen er likevel at hentepunktene fyller et begrenset behov.
– Dette handler om prøving og feiling. Mange savner å ta med seg varene hjem, mens andre vil heller vente litt for å få det levert hjem. Vi jobber for at kundene skal få bestemme dette selv også her, sier Rodgers.
Fremtidens handletur
DN skrev tidligere i høst om hvordan handelsnæringen tester ut løsninger for fremtidens handleturer.
Mobilbetaling trekkes frem som én av trendene. I tillegg til å legge til rette for at kunden kan betale med løsninger som Vipps, Mcash og MobilePay, kan butikkjedene også utvikle betalingsløsninger i kombinasjon med ulike lojalitetsprogrammer.
– Visa-kortet er gammeldags, sa teknologiekspert Pål Ødegaard i konsulentselskapet Accenture til DN.
En annen trend er mer personifiserte tilbud. Coop tester blant annet ut bruk av nettvarder i enkelte varehus denne høsten, som DN har omtalt. Dette er små sendere som via blåtann sender informasjon til kundenes mobiltelefoner, for eksempel informasjon om produkter eller tilbud, etter hvert som de beveger seg rundt i butikken.
I en Accenture-undersøkelse fra 2015 svarer over halvparten av kundene at de gjerne oppgir personlig informasjon dersom dette gir med relevante tilbud og en «personlig handleopplevelse» i retur.
– Vi ser det ikke oppleves som «spam» hvis det er relevante tilbud, sa Ødegaard.(Vilkår)