783 millioner av de 1,3 milliardene i driftsresultat kom fra lavpriskjeden Rema 1000. Hadde det ikke vært for at kjeden svidde av over 100 millioner kroner på fest for alle ansatte i Holmenkollen i Oslo og Telenor Arena i Bærum i pinsehelgen, ville resultatet trolig blitt rekordhøyt.

«Enere på sitt område»

– Tallene hadde vært enda finere uten fest og moro, men vi er på et stadium der alt går bra, i alle forretningsområdene våre. Jeg er veldig godt fornøyd. Og aller viktigst: Vi har det artig, det er enkelt for meg å sitte på toppen og bygge kultur når man har det artig, sier Rema-gründer, eier og styreleder i Reitangruppen, Odd Reitan.

FORNØYDE. Styremedlem Øyvind Eriksen (til venstre), Rema-sjef Ole Robert Reitan og finansdirektør Kristin S. Genton kan si seg fornøyde med Reitangruppens resultat.
FORNØYDE. Styremedlem Øyvind Eriksen (til venstre), Rema-sjef Ole Robert Reitan og finansdirektør Kristin S. Genton kan si seg fornøyde med Reitangruppens resultat. (Foto: Kristian Helgesen)
Aker-sjef og Kjell Inge Røkkes nære medarbeider, Øyvind Eriksen, har i ni år vært Reitan-familiens fortrolige, som eneste eksterne styremedlem i Reitangruppen.

På Lade Gaard i Trondheim er Øyvind Eriksen i ferd med forlate å Odd Reitan for denne gang, og setter seg inn i en taxi på vei mot Trondheim lufthavn Værnes. Rema-sjef Ole Robert Reitan og Reitangruppens finansdirektør Kristin S. Genton, tar plass i samme bil. I styremøtet som akkurat er avsluttet ble et driftsresultat for første halvår på 1,3 milliarder kroner godkjent.

– Reitangruppen er et særdeles veldrevet selskap, og de har vist evne til å rendyrke kjernevirksomheten sin på et vis som skaper gode resultater. Reitan-familiene er enere på sitt område og jeg har alltid ønsket å lære av de beste, sier Eriksen til Dagens Næringsliv.

Blikk utenfra

Eriksen utgjør sammen med Odd Reitan og hans to sønner Magnus og Ole Robert, styret i Reitangruppen. Fire ganger i året tar Eriksen veien til Lade Gaard for å være med på styremøtene.

– Utgangspunktet er en personlig relasjon etter å ha jobbet med Reitan-familien lenge. I forståelse med Akers styre beholdt jeg styrevervet i Reitangruppen da jeg tiltrådte som konsernsjef i Aker i januar 2009, forteller Eriksen.

– Du har ingen aksjer i Reitangruppen, og ingen familieære bånd. Hører eierne på deg?

– Familien er opptatt av å ha blikk og impulser utenfra når kursen blir staket ut, og jeg er takknemlig for at de involverer meg i det. Hvis jeg ikke hadde vært en del av de reelle beslutningsprosessene, ville jeg ikke brukt tid på dette.

Reitans advokat

Odd Reitan har stor respekt for Eriksen, som tidligere var Reitans advokat.

– Øyvind er den mest analytiske jeg kjenner. I tillegg er han en klok mann og en fin fyr, sier Reitan.

– Er Eriksens oppgave å holdere dere tre eierne litt i ørene og se ting utenfra?

– Det går rolig for seg på møtene, men vi har ingen problemer med å lytte når han snakker. På enkelte områder kan han også mer enn oss, og jeg tror vi er et veldig bra team. På styremøtene våre er også lederne for forretningsområdene med, sier Reitan.

Omsetningen i Reitangruppen økte med over tre milliarder kroner i første halvår, målt mot første halvår ifjor. Lokomotivet Rema 1000 holder farten oppe, og sto alene for over 2,6 milliarder kroner av veksten.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.