Til tross for slanke- og sunnhetsbølgen, øker iskonsumet i Norge. Vi spiser 60 millioner liter iskrem i året, tilsvarende melkeproduksjonen fra 8300 kyr.

Og om sommerværet synes å ha vært av det dårlige slaget for mange, er administrerende direktør Paal Hennig-Olsen i Kristiansand strålende fornøyd. I juli økte omsetningen med 18 prosent, og selskapet solgte 247.000 is hver eneste dag. Noe av økningen skyldes en avtale med Bunnpris-kjeden.

Så langt i år (januar til og med juli) er veksten på nærmere ti prosent. Holder den veksten seg ut året med marginer som i fjor, vil selskapet omsette for omtrent 850 millioner kroner i år og få et resultat før skatt på godt over 90 millioner kroner. Om blir veksten like god i 2018 og 2019, passeres milliarden i 2019. 

1. Hvordan kan en kald og vindfull sommer være bra for issalget?

– Folks hukommelse er tydeligvis ganske dårlig. Været var faktisk dårligere i fjor. I år har det egentlig vært helt all right.

2. Hva er det perfekte været for deg som iskremprodusent?

– Det er drøyt 20 grader og en del sol. Men det må ikke være knallvær og veldig varmt, for da legger folk seg på stranden eller går i båten, og da kjøper de ikke så mye is.

3. Er det variasjon i veksten mellom landsdelene i år?

– Ja, i Midt-Norge var salgsøkningen på hele 38 prosent i juli. Og ser vi på tremånedersperioden fra mai til og med juli var veksten størst i Nord-Norge med en økning på 18 prosent. På landsbasis er det vår Krone-is som selger best, men vi selger også bra med sorbet- og yoghurtis. Vi har iskrem for alle livvidder.

4. Melkeprisene er vel ganske stabile, men vanilje er blitt en større utgiftspost?

– Ja, ekte vanilje koster nå rundt 500 dollar per kilo. Det er dyrere enn sølv. Det skyldes både mye uvær på Madagaskar og asiatiske aktører som spekulerer og driver opp prisene. Men doseringen i iskrem er jo ganske lav, så det betyr ikke at iskremprisene vil gjøre et hopp. Og kakaoprisene ventes å øke etter hvert som levestandarden øker i flere store land der de tar etter våre vestlige matvaner. Det betyr dyrere sjokolade. Men det viktigste for oss, er jo at melkeprisene er stabile.

5. Med norsk melk som hovedingrediens og strenge tollgrenser, er du vel forpliktet til å stemme Senterpartiet?

– Om en skal være helt sikker på å beholde tollrestriksjonene, er vel det et godt alternativ, ja. Men for øvrig har jeg ingen kommentar til hva jeg skal stemme.(Vilkår)

Mennene svarer Solberg: – Vi er bedre enn menn fra andre land
Regjeringen reduserte fedrekvoten fra 14 til ti uker i 2014, etter det har andelen menn som tar mer enn ti uker pappaperm falt kraftig. Nå er Erna Solberg skuffet over norske menn.
00:59
Publisert: