I desember ble DNB Venture startet opp, med en ramme på 250 millioner kroner som skal investeres i unge fremadstormende finansteknologiselskaper. Nå har de gjort sin første investering, og valget falt på betalingstjensteselskapet Payr.

– Både ambisjonene, farten og gjennomføringsevnen gjør dette til en riktig førsteinvestering. Det er et solid team og styre, sier Karen Elisabeth Heskja, investeringsansvarlig i DNB Venture.

DNB har pekt ut betalingsløsninger som ett av feltene banken skal investere i, og her passer Payr inn. Selskapet lanserte først en app for enkel betaling av regninger. Nå jobber det med å analysere regningene og gi folk bedre tilbud, og i fremtiden satser det på å gi kundene kunstig intelligente økonomiråd.

Tveegget sverd

DNB skyter inn seks millioner kroner i selskapet, i en emisjon på 11 millioner kroner. Dette priser selskapet til 71 millioner kroner, inkludert de nye pengene. For dette får banken litt under ti prosent av selskapet, som oppgir at appen er lastet ned 70.000 ganger og at det har 10.000-11.000 aktive brukere i måneden.

Investeringer fra store bedrifter i bransjen kan være en fordel, men regnes også ofte som problematiske, fordi det kan lukke døren for nødvendige samarbeid eller kunder blant selskapets konkurrenter. Medgründer og daglig leder Espen Einn sier de var bevisste på at eierandelen måtte begrenses til under ti prosent, og at de har gått nøye igjennom mulige interessekonflikter.

– Vi gründere har fortsatt kontroll over selskapet og DNB kommer inn på samme vilkår som andre aksjonærer, sier Einn.

I Payrs tilfelle er dette svært viktig overfor kundene. Selskapet lanserte nylig sin markedsplass, der målet er å analysere brukernes regninger og vise dem videre til leverandører av tjenester som strøm, forsikring, mobiltelefoni og banktjenester som er bedre eller billigere. Da bør ikke kundene oppleve at DNBs tjenester foretrekkes.

– Vi samarbeider med mange aktører og uavhengighet er vår viktigste styrke. Vi skal fortsette å foreslå bytter uavhengig av investeringen. Det må kundene stole på, sier Åste Einn, designsjef og medgründer i Payr.

Heskja sier de foreløpig er en aksjonær på linje med andre investorer, og understreker at de er opptatt av å oppføre seg korrekt.

– Det er første gang DNB investerer i tidligfase-venture. Vi skal være ryddige og gjøre det på en best mulig måte, sier hun, og sier de har lang erfaring med å holde vanntette skott internt i andre saker.

Prøver seg frem

Alle verdens store banker er for tiden opptatt av det samme som DNB. De venter storinnrykk av nye oppstartsbedrifter som vil utfordre deres tjenester, og det er svært få som tror at de etablerte bankene vil klare å stå for den nødvendige nyskapingen på egenhånd. Derfor brukes det mye ressurser på å lære av gründerne, og store penger på investeringer.

Heskja sier DNB skal være offensive og finne frem til nye typer samarbeid, tjenester og forretningsmodeller.

– Vi er ydmyke for at vi ennå ikke har funnet formen og ikke landet på hvordan vi skal gjøre det. Men vi må jobbe med det, sammen med aktører som Payr, sier hun.

Investerer inntil 40 millioner

DNB har foreløpig 244 millioner av sine 250 venturemillioner i behold, og har planer for å investere i flere selskaper.

– Vi håper å lande tre-fire investeringer i år, forteller Heskja.

Hun sier de har mulighet til å investere inntil 40 millioner i hvert selskap, inkludert oppfølgingsinvesteringer.

– Det kan bli seks til ti investeringer hvis vi går inn med slike beløp hos alle, men det kan bli flere også, forklarer Heskja.

Hun sier DNB Venture vil gå inn i områder der utviklingen går fort. Dette gjelder særlig betaling og betalingsinfrastruktur, men også blockchain-teknologi og kunstig intelligens, samt finansiell rådgivning, sparing og investering.

Heskja sier de er åpne for å delta i nye emisjoner i Payr, men at dette må vurderes når tiden kommer. Og selskapet har planlagt flere runder.

– Vi regner med å ha en ny runde før slutten av året og ser for oss minst to finansieringsrunder før vi går i pluss sier Espen Einn.(Vilkår)

Er det greit med shorts på jobb?
Vi har sjekket tre arbeidsplasser.
02:43
Publisert: