Petter Northug er ferdig med å kjempe om gull i skisporet, men nå gjør han som mange idrettsutøvere har gjort før ham: Lanserer egen sportskolleksjon.
Det skjedde på Norspomessen på Hellerudsletta på Romerike mandag.
– Det har vært planlagt en stund. Spesielt briller er et produkt jeg alltid har vært opptatt av. Jeg visste nøyaktig hva jeg var ute etter. De må sitte på en spesiell måte og være av høy kvalitet. Før brillene ble utviklet, ble det faktisk tatt et 3D-print av hodet mitt, sier Northug, som også lanserer egne sportshansker. Målgruppen er idrettsutøvere.
– Men produktene skal ha en bred målgruppe og ikke kun være tilpasset langrenn. Brillene passer for eksempel like bra på en volleyballbane som i et langrennsspor, sier den tidligere toppløperen.
Bak seg har Northug Jon Inge Gullikstad, daglig leder i Brandassist. Han er ikke ukjent med å hjelpe kjente navn med å bygge opp merkevarer.
Han står bak ullplaggene til Vegard Ulvang og kleskolleksjonen til Therese Johaug, og leder også Kygo Life.
«Må ha noe ekstraordinært ved seg»
– Nok et kjent navn som lanserer sin egen kolleksjon?
– Ja, men det holder ikke å ha et kjent navn. Personen må ha noe ekstraordinært ved seg, en profil som har satt seg i folkesjelen. Samtidig må man levere innovative produkter av høy kvalitet og ha en troverdighet ved de produktene man selger. På samme måte som Kygo kan selge hodetelefoner, kan Petter Northug selge sportsbriller, sier Gullikstad.
– Markedet har imidlertid aldri vært tøffere enn i dag, konkurransen er knallhard, så man er nødt til å ta en posisjon. Der kommer Petters vinnermentalitet inn. Samtidig har han vært veldig involvert i produktutviklingen, legger han til.
Responsen er god, og det er «solide butikker» som vil selge Petters produkter, opplyser han.
– Det ser lovende ut, det gjør det. Nå er vi i ferd med å bygge opp en god grunnmur.
Sliter ikke med salget, men med små marginer
I alt 80 leverandører stiller ut varer på Norspomessen, varer som sportsbutikkene nå handler inn til neste vinter. Konkurransen i sportsbransjen er knallhard. XXLs Børsverdi stupte i fjor etter en stollek med skiftende sjefer, kampanjer som var for gode til å være sanne og en ekstrem vekstplan.
«Mye tyder på at markedet er mettet. Vi trenger ikke én skalljakke til», skrev DNs kommentator rett før jul.
– Nei, slik er det ikke, kontrer administrerende direktør Trond Evald Hansen i Norsk Sportsbransjeforening.
– Ingenting tyder på at nordmenn har stoppet å kjøpe sportsutstyr. Det har aldri vært solgt så mye sportsutstyr til nordmenn noensinne som i 2018. Per tredje kvartal var nettoveksten til sportskjedene opp fem prosent. Topplinjeveksten er svært sterk, problemet er at butikkene må selge varer til så lave priser at marginene presses ned. Dét er problemet, sier Hansen.
Tusenkronersspørsmålet
Han peker på at sportsbransjen er i større endring enn noen gang når det gjelder salgskanalvalg.
– Det blir flere og flere aktører, ikke minst i netthandelssegmentet. Nye aktører kommer til og andre faller fra, konkurransen blir bare tøffere og tøffere og prisene må holdes nede for å overleve.
– Hva må til for å få opp pressede marginer?
– Ja, det er tusenkronersspørsmålet. Jeg vet rett og slett ikke. Folk er blitt vant til å kjøpe billig, selv om det er ingen andre i verden enn nordmenn som har lavere terskel for å kjøpe dyrt sportsutstyr. For å tjene mer penger, må prisene opp, men jeg ser ikke helt løsningen per i dag. Man må bare selge mer varer, da, sier Trond Evald Hansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
-
XXL-raset: – Fikk smake sin egen medisin
- XXL-Steenbuch: – Jeg har brukt dagen til å laste opp med XXL-aksjer
-
XXL-kollapsen stinker av tvangssalg og nådeløse marginkrav fra banker og meglerhus
- Kurskollaps i XXL: 700 millioner kroner fattigere på sekunder
- XXL falt for egen lavpristaktikk: 12 milliarder er forduftet