Sturecompagniet, en del av Stureplansgruppen der Petter Stordalen er storeier, har ifølge den svenske næringslivsavisen Dagens Industri tapt en tvist med forsikringsselskapet Gjensidige om pandemiforsikring av restauranter, barer og nattklubber.

Stureplangruppen har anslått tap på 300 millioner kroner på pandemien. Nå må selskapet i stedet ut med én million kroner i saksomkostninger til Gjensidige.

Finanselitens lekeplass

Stureplan er kjent som finanselitens lekeplass på kvelds- og nattetid i den svenske hovedstaden, med en rekke barer og nattklubber. Den maksimalistiske nattklubben Sturecompagniet, med åtte forskjellige barer og temaer, er selveste bautaen i nattelivet på Stureplan, i kraft av både størrelse og tradisjoner.

Selskapet Baldakinen Holding eier 72 prosent av Stureplangruppen. Stordalen eier 49 prosent av Baldakinen, mens nattklubbveteranen Vimal Kovac har 51 prosent. Den svenske Wallenberg-familien er også på eiersiden.

Ikke medhold om tvang

Det siste året har ikke champagnen flommet som vanlig på Sture, selv om smitteverntiltakene i Sverige har vært nokså milde. Hele nattklubbkomplekset holdt stengt store deler av det siste året på grunn av koronaen.

Striden i retten sto om krav fra Folkhälsomyndigheten fra 2020, med skjerpet sikkerhet og smitteverntiltak på serveringssteder. Sturecompagniet mente kravene var så omfattende at de måtte stenge, og at dette var en inngripen fra myndighetene som måtte utløse erstatning.

Gjensidige argumenterte på sin side at beslutningen om en total nedstenging var et valg nattklubben selv tok. Stockholm tingsrett gir i dommen Gjensidige medhold.

– Vi er så klart skuffet og sannsynligvis kommer vi til å anke dommen til hovrätten. Det finnes gode argumenter til støtte for vår sak, og forhåpentlig vil hovrätten endre dommen hvis vi anker, sier Sturecompagniets sjefjurist Sofie Storckenfeldt til Dagens Juridik.

Petter Stordalen og hans Choice Hotels tapte nylig en lignende sak om pandemiforsikring mot forsikringsselskapet Codan. Stordalen krevde milliardbeløp i erstatning, men Oslo tingrett ville det annerledes. Stordalen og Choice har varslet at også denne saken blir anket.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.