Plantasjen har tapt nesten én milliard svenske kroner de siste fem kvartalene.

Hagekjedens ferske toppsjef, Christian Åberg, har medisinen klar: større utvalg av hageprodukter slik som møbler, griller, gressklippere og drivhus.

Det faller ikke i god jord hos konkurrentene som ikke får holde åpent på søndager – i motsetning til Plantasjen.

– Myndighetenes velsignelse

– De gjemmer seg bak loven om helligdagsfred som gir anledning til å selge blomster, planter og andre hageartikler på søndager. Men så selger de alt mulig annet rart også, ikke bare tilgrensende produkter. Det synes vi ikke noe om fordi vi må holde stengt, sier administrerende direktør i Byggmakker Handel, Knut Strand Jacobsen.

Norsk lov sier nemlig at det skal holdes stengt på helligdager for å verne om «helligdagsfreden». Det finnes enkelte unntak. Blant annet for bedrifter som «i det vesentligste selger blomster, planter og andre hageartikler». Det har gjort at Plantasjen får holde åpent på søndager, til tross for at kjeden også har store avdelinger for møbler og griller, og salg av nøtteblandinger ved kassen.

Jacobsen sier Plantasjen har et bredere sortiment enn det loven om søndagsåpent legger opp til, men at dette ikke er noe nytt for dem.

– I Virke, som er vårt arbeidsgiverorgan, har vi tidligere kjempet mot søndagsåpent på basis av at lov og praksis oppfattes noe urettferdig, og vi er ikke glad for at vi har konkurrenter som med myndighetenes velsignelse får lov å selge på søndager, samtidig som vi må holde stengt, sier Byggmakker-sjefen.

– Vi har en profesjonell interesse i at myndighetene behandler alle konkurrenter likt, og det gjør de ikke i dette tilfellet, sier han.

Lar seg ikke rokke

Plantasjen-sjef Christian Åberg sier at et bra sortiment på hagemøbler er en del av kjedens historikk helt siden oppstarten, men at de tapte litt av det sortimentet i fjor.

– Majoriteten av vår virksomhet er fortsatt planter og blomster, og det forholdet endres ikke av et bredere sortiment på møbler. Dette betyr at majoriteten av Plantasjen og alle andre hagesentres sortiment krever et daglig tilsyn på et sett som er unikt for vår bransje, sier Åberg.

Et bredere sortiment er ifølge Åberg noe av det som må til for å bedre resultatene i den tradisjonsrike hagekjeden.

Selv om Byggmakker-sjef Jacobsen ønsker seg like vilkår og ikke er begeistret for at Plantasjen for holde oppe på søndag, vil han nødvendigvis ikke holde åpent på søndag selv.

– Våre hovedproduktet er knyttet til trelast og byggevare og vi dekker det norske varebehovet for byggevarer. Cirka sytti prosent av vår virksomhet er knyttet til det profesjonelle markedet som ikke arbeider på søndager. Hvis vi måtte holde våre varehus åpne på søndager, ville vi fått en betydelig merkostnad uten at det nødvendigvis blir solgt så mye mer trelast i Norge av den grunn. Det vil fordyre vesentlig, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.