I løpet av de første tre månedene etter at Olav Thorstad gikk inn som ny toppsjef i Plantasjen, tapte kjeden 200 millioner kroner. Thorstad kom til Plantasjen fra Sats Norge i oktober i fjor.

Thorstad lover bedre lønnsomhet i samme periode i år.

– Det er viktig å huske at dette er en virksomhet med enorme sesongvariasjoner. Her selger man ekstremt mye varer gjennom vår og sommer, men så er det klart at salget i vintersesongen er lavt. Det er naturlig at vintersesongen ikke er superlønnsom, sier han til DN.

For å forbedre salget, vil Plantasjen satse på en mer «opplevelsesbasert» handel.

– Vi vil teste ut nye konsepter i de neste sesongene, spesifikt i julesesongen. Man kan selge mer julevarer av typen dekorasjon og pynt, samtidig som man selger mer klassiske ting som trær og juleplanter. Vi må se på både sortiment, design og utformingen av butikkene for å skape en bedre atmosfære, sier Thorstad.

La ned ulønnsomme butikker

Det dårlige fjorårsresultatet skyldes også at Plantasjen la ned tre ulønnsomme butikker i 2019 – to i Finland og én i Norge, lagernedskrivinger og salg av datterselskapet Spira.

Salget har generelt falt for plantekjeden, som omsatte for 645 millioner kroner i fjerde kvartal 2019 – 92 millioner kroner mindre enn i fjerde kvartal året før.

Den svenskeide plantegrossisten Plantasjen har hatt en negativ utvikling de siste årene. I fjor skrev eierselskapet Ratos ned verdien med 600 millioner kroner.

– Godt i gang

Thorstad har tro på at Plantasjen kan snu den negative utviklingen.

– Vi er godt i gang med det. Plantasjen har mange forbedringsområder, så det er absolutt spennende, og vi har enorme muligheter. Det er positivt, men det er klart at julen ikke var bra, og det må vi håndtere.

Ratos skriver i rapporten at det er satt i gang tiltak for å minske leiekostnader og forbedre kundetilbud og lønnsomhet i kjeden. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.