Elektronikkjeden Power, tidligere Expert, var sammen med Nille og Gresvig blant de største tapsslukene i norsk handel, og teknisk konkurs da XXL-gründer Øivind Tidemandsen kom inn på eiersiden for snart ti år siden. I 2020 fikk Power sitt første overskudd på mer enn ti år, etter en omsetningsøkning på nærmere 30 prosent.

Og veksten fortsatte i 2021: Omsetningen økte fra 14,7 til 15,4 milliarder kroner, mens resultat før skatt endte på 395 millioner kroner. Alle land er lønnsomme.

– Vi har fått sving på butikken. Veksten i 2021 er ikke på grunn av korona, men nye butikker, god varetilgang og bedre sortiment, sier konsernsjef Ronny Blomseth.

Det var få som hadde troen da elektronikkselskapet omprofilerte de norske Expert-butikkene til Power-konseptet i 2017. En NHH-professor gikk så langt som å kalle det en sminket bulldogg.

– Det var ikke sminke. Grunnfjellet var endret, og det ser man på utviklingen etterpå, sier Blomseth.

Forsyningsutfordringer

At elektronikkonsernet tjener penger igjen, betyr ikke at utfordringene ikke er til stede. Blomseth snakker i år som i fjor om utfordringer knyttet til «den berømte chipen» som «alle» mangler, økte fraktkostnader, og nye nedstengninger i Kina.

– Mange av leverandørene våre har problemer, og da må vi se oss rundt etter alternativer. På kort varsel kan man få beskjed om at varen ikke kommer likevel, så det hele blir mer usikkert. Vi må endre og styre mer, men samlet sett har vi klart å ha bra med varer, og vi har heller ikke hatt noen voldsomme prisøkninger, sier Blomseth.

Forbrukerne er allerede rammet av økte strøm- og drivstoffpriser, samtidig som store matvareprodusenter har varslet kraftige prisøkninger. Rentene er på vei opp, for å få ned den høyeste prisveksten på mer enn 30 år.

Blomseth er likevel ikke veldig bekymret for forbruket.

– En stor del av vår omsetning er basert på at ting går i stykker. Det er ingen som gidder å vaske klær i elven, og kjøleskap må man ha for at matvarene skal holde seg, sier han.

Men økte renter kan slå inn på en annen måte, mener Blomseth.

– Når boligomsetningen faller, da faller vår omsetning også, siden folk gjerne kjøper nytt når de flytter. På hvitevarer er det som regel snakk om svingninger på tre-fire prosent opp eller ned, mens på tv kan man se mer dramatiske utslag. Det gjenstår å se, sier Blomseth.

Comeback i Sverige

Tidemandsen og Wilhelmsen-familien eier i dag 45 prosent hver av Power International, mens selskapsledelsen eier ti prosent. Ifølge Blomseth foreligger det ingen planer om børsnotering, selv om det tidligere er blitt nevnt som en mulighet.

– Men da Tidemandsen kom inn som eier, så var jo Power et exit-case. Eierne ønsker å få betalt for jobben på et eller annet vis, sier han.

Blomseth sier selskapet ikke har behov for tilførsel av kapital for å nå målet om en omsetning på 30 milliarder kroner innen 2025. Power har planer om å investere mellom 150 og 200 millioner kroner per år, noe som tilsvarer 10–12 nye butikker i året.

Mesteparten av nyetableringene vil bli i Sverige, som Power trakk seg ut av i 2012 grunnet sviktende lønnsomhet. Planen er å åpne de første butikkene i Sverige i løpet av året.

Power har i dag en omsetning på 200 millioner kroner i Sverige, som utelukkende kommer fra netthandel. I tillegg er konsernets sentrallager plassert i Jönköping.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.