– Amerikanerne elsker laks. Vi gleder oss til å fortsette å forsyne amerikanerne med sunn og smakfylt laks, sier kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i Marine Harvest, som ikke tror presidentvalget vil påvirke amerikanernes etterspørsel etter norsk laks. 

Tror handelskrig kan bli et resultat

Seniorforsker Arne Melchior i Nupi tror derimot at en hard utgave av Trump kan skape utfordringer for norsk eksport. 

– En Hard Trump kan tenkes å bryte inngåtte avtaler, og hindre nye avtaler å bli gjennomført. I en slik situasjon vil vi få et tøffere handelspolitisk klima, sier Melchior til IntraFish. 

Han tror at handelskrig kan bli et resultat, og at det vil bety nedgang i verdensøkonomien og negativ vekst. 

Kommunikasjonsdirektør Geir Håvard Hanssen i Norsk Sjømatråd mener det er vanskelig å spå utviklingen på lang sikt, men tar signalet om økende proteksjonisme på alvor. 

– Signalet viser at det er viktig å jobbe for å sikre markedet norsk sjømateksport, sier Hanssen. 

Beskjeden sjømatleverandør til USA

Hanssen påpeker at Norge står for veldig lite av amerikansk sjømatkonsum. 

– Norge er en ganske beskjeden sjømatleverandør til USA. Sjømatkonsumet til USA utgjør 300.000 tonn. Norge har hittil i år stått for 38.000 tonn av dette, men det er et marked som er i vekst, sier han. 

På kort sikt tror han at valutaen kan ha størst effekt på norsk sjømateksport. 

– Vi ser at dollaren har svekket seg i kurs, og det gjør at prisen på norsk sjømat stiger, sier Hanssen. 

Oversikt fra Marine Harvest viser at selskapets høstede volum i tredje kvartal i år var på 97.215 tonn. Det er ned fra 105.963 tonn samme kvartal ifjor. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.