Lavpriskjeden Rema 1000 øker markedsandelen i Danmark. Dagligvareselskapet, som eies av Reitan Retail, har inngått en avtale om å overta majoriteten av den tyske dagligvarekjeden Aldi sitt butikknettverk i Danmark.
Det vil si at lavpriskjeden kjøper 114 butikker og tre distribunaler – inkludert en portefølje av eiendommer og utviklingsprosjekter.
Rema-arving og Reitan Retail-sjef Ole Robert Reitan er strålende fornøyd med avtalen, men vil ikke opplyse om summen selskapet har betalt.
– Det er en stor dag for Reitan-konsernet. Dette er den sterkeste opplevelsen jeg har hatt, sier Reitan.
Rema 1000 startet sin satsing i Danmark allerede i 1994 og har allerede 330 butikker. Selskapet har vokst et tosifret tall hvert år siden oppstarten og per i dag har de en markedsandel på 17 prosent.
Kapital anslår at Reitan-familien er verd over 60 milliarder kroner.
Reitan-konsernet fikk i fjor et resultat på 5,6 milliarder kroner, og Reitan-familien feiret med et samlet utbytte på 1,5 milliarder kroner.
Må godkjennes av danskene
Transaksjonen er avhengig av godkjennelse fra danske konkurransemyndigheter. Ifølge Reitan har de gjort sine beste vurderinger for at dette skal skje.
– Avtalen inneholder ikke alle butikkene og heller ikke Aldis hovedkontor. Så det blir opp til danske konkurransemyndigheter å bestemme videre, sier Reitan.
Aldi skal ha henvendt seg til Reitan da selskapet bestemte seg for å avslutte satsingen i Danmark. Ifølge Reitan var Rema 1000 den mest aktuelle kjøperen – og selskapene, som begge er familieeide, skal ha holdt et øye med hverandre i flere år.
– Min far reiste til Tyskland på midten av 70-tallet for å studere Aldi før han senere åpnet den første butikken i Trondheim i 1979. Det hadde kanskje aldri vært noe Rema 1000 uten Aldi. Det har vært en stor inspirasjon for vår drift, sier Reitan.
– Rema 1000 Danmark har vært en fantastisk veksthistorie som viser skalerbarheten og vekstpotensialet i vår forretningsmodell, legger Reitan til.
Viktig milepæl
Henrik Burkal, sjef i Rema 1000 Danmark, sier at avtalen markerer en viktig milepæl for Rema 1000, som åpnet sine første butikker i Danmark i 1994.
– Sammen med våre franchisetagere er vi veldig nær den lokale kunden, og vi har den mest effektive driften. Det gjør at vi kan tilby svært god valuta for pengene, sier Burkal.
Grunnleggeren av Rema 1000 og Ole Robert Reitans far Odd Reitan sier at han er glad for å se at Rema 1000-konseptet vokser, bygget på sterke verdier, effektiv drift og lokalt eierskap.
Reitan-senior er konsernsjef for Reitan As som eier Reitan Retails.
Det er ingen hemmelighet at Reitan har planer om å ta handelsvirksomheten Reitan Retail på børs.
Reitan Retail omfatter Rema 1000 Norge og Danmark, bensinstasjonskjeden Uno-X Mobility, Reitan Convenience, som blant annet har kioskkjedene Narvesen og 7-Eleven, samt en eiendomsvirksomhet i milliardskala.
Allerede i november 2020 kunngjorde Odd Reitan at han ville børsnotere handelsvirksomheten. Kort tid etter ble flere dagligvaregrupper, deriblant Rema 1000, varslet om gebyrer fra Konkurransetilsynet på til sammen 21 milliarder kroner for prissamarbeid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.