Malingsprodusenten Jotun, der børsnoterte Orkla har en eierandel på 42,6 prosent, omsatte for 15 milliarder kroner i årets åtte første måneder. Det er rekordhøyt, ifølge selskapet.

I pressemeldingen skriver Jotun at den sterke veksten blant annet skyldes at pandemien medførte lavere aktivitet i samme periode i fjor. «Det er fremdeles betydelig usikkerhet, men markedene viser nå positive tegn», heter det i pressemeldingen.

– Vi er tilfredse med å oppnå nok et rekordresultat i en utfordrende periode. Til tross for høye råvarepriser og fortsatt usikkerhet rundt pandemien i enkelte av våre markeder, leverer Jotun solid på de fleste områder, sier konsernsjef Morten Fon.

Det er i segmentene dekorative malinger, industrimalinger og pulverlakker at salget har vært sterkest. I segmentet for skipsmalinger har selskapet opplevd en salgsnedgang.

Flere bekymringer

Selskapet fikk et driftsresultat på 2,5 milliarder kroner i årets åtte første måneder, opp fra 2,4 milliarder kroner i samme periode i fjor.

Driftsresultatet var på 1,47 milliarder i årets fire første måneder, men falt til rett over én milliard kroner i perioden mai-august – tross en beskjeden omsetningsøkning. Den lavere driftsmarginen skyldes hovedsakelig en betydelig råvareprisøkning.

«Årsaken er ubalanse mellom tilbud og etterspørsel, noe som har hatt en vedvarende og økende negativ effekt på Jotuns råvarekostnader i 2021», heter det.

Den 15. september brøt det ut en større brann ved Jotun Fabrikker i Sandefjord, som senere kom under kontroll. Jotun opplyser at brannen ventes å ha liten innvirkning på selskapets leveringsevne, men at andre ting bekymrer.

«Lavere nybyggingsaktivitet for skip, presset i råvaremarkedet og usikkerheten knyttet til pandemien, gjør imidlertid den videre utviklingen usikker. Råvareprisene antas å fortsette sin oppadgående trend, noe som vil påvirke driftsresultat negativt i neste tertial», heter det.

– Ytterligere prisøkninger vil bli nødvendig i alle forretningssegmentene, slår Fon fast. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.