Christian Hoel åpner grinda utenfor hjemmet i Oslo og byr på sine umiddelbare tanker om den nye jobben som toppsjef i dagligvarekjeden Rema.

– Rema 1000 en av norgeshistoriens største suksesshistorier, og jeg har stor ydmykhet, respekt og takknemlighet for at jeg har fått denne muligheten som jeg ikke kunne si nei til, sier Hoel.

Selv om han trer ut av stillingen som kjededirektør i Coop Extra med umiddelbar virkning, begynner han ikke i Rema før 1. januar 2024. Årsaken til at det er lenge til oppstart, er en kombinasjon av oppsigelsestid, karantenetid og overleveringsfase med nåværende Rema-sjef Tom Kristiansen.

Christian Hoel (52) og familien bor i hans barndomshjem på Nordberg i Oslo.
Christian Hoel (52) og familien bor i hans barndomshjem på Nordberg i Oslo. (Foto: Gunnar Lier)

Hoel og familien bor i hans gamle barndomshjem på Nordberg i Oslo.

– Faren min, som jeg mistet da jeg var åtte år gammel, hadde vært stolt nå. Det er fint å vise at en stille og innesluttet gutt fra oppveksten kan bli direktør i selveste Rema 1000, sier Hoel.

Som kjededirektør i Coops lavpriskjede Extra har han de siste årene tatt markedsandeler fra Rema 1000.

– Jeg er en person som setter hårete mål og tenker at alt er mulig, under forutsetning at man går i takt og jobber sammen. I Extra har vi mer enn doblet markedsandelen bare de siste fem årene, og det er jeg utrolig stolt av, sier Hoel.

Tar over for veteran

Christian Hoel har vært kjededirektør for Extra i Coop siden 2016. Han har tidligere hatt tilsvarende roller i blant annet Ica Norge/Rimi og Nortura.

– Christian er en ener i norsk dagligvarebransje og et perfekt tilskudd til Rema 1000-kulturen. Han er en positiv og offensiv leder med imponerende resultater. Få andre i bransjen kan vise til så positiv utvikling, så mye vekst og samtidig så mye engasjement blant folk, sier Ole Robert Reitan, sjef i Reitan Retail og styreleder i Rema 1000, i pressemeldingen som gikk ut fredag ettermiddag.

Tom Kristiansen (66) omtales som den stødigste Rema-sjefen gjennom tidene av Ole Robert Reitan.
Tom Kristiansen (66) omtales som den stødigste Rema-sjefen gjennom tidene av Ole Robert Reitan. (Foto: Mikaela Berg)

Hoel vil ta over for Tom Kristiansen (66), som gjorde comeback som sjef i mai i år, etter at Trond Bentestuen måtte gå på dagen grunnet uenighet med eierne om veien videre for selskapet.

Kristiansen var sjef for Rema 1000 Norge i perioden 1998-2016, og er kjent som en slugger innen dagligvare. Han fortsetter å lede selskapet frem til Hoel er på plass.

– Tom er den stødigste lederen i Reitan-systemet gjennom alle tider, og jeg har stor tro på retningen som er satt for Rema 1000 Norge. Tom fortsetter ufortrødent med tydelige og offensive planer for høsten og neste år, slik at vi skal stå enda sterkere i konkurransen og bevise for alle at det er 1000 grunner til å velge Rema 1000, sier Reitan.

Rema 1000 er flaggskipet i Reitan Retail, som igjen er et av tre selvstendige forretningsområder i Reitan-konsernet. I 2020 omsatte konsernet for 105,6 milliarder kroner, med et overskudd på 5,2 milliarder kroner.

«Har blødd for drakten»

For to år siden sa Hoel til Nettavisen at Extra er større enn Rema 1000 lenge før han pensjonerer seg.

– Står du ved det?

Christian Hoel håper det blir mer tid til kona og de to barna på 11 og 14 år når han nå for en
Christian Hoel håper det blir mer tid til kona og de to barna på 11 og 14 år når han nå for en "timeout" før han tiltrer stillingen som toppsjef i Rema 1000. (Foto: Gunnar Lier)

– Jeg har blødd for drakten for mine arbeidsgivere gjennom 26 år. De siste snaue ti årene først i Rimi/Ica og senere i Extra. Det vil jeg fortsette med i Rema, men enn så lenge er det fantastiske Tom Kristiansen som styrer skuta utmerket bra, smiler Hoel.

Hoel blir nå arbeidsledig de neste to årene.

– Jeg gleder meg til å ta en liten timeout. Jeg skal blant annet gjennom AFF Solstrandprogrammet, som er en lederutdannelse. I tillegg har jeg to barn på 11 og 14 og en kone som jeg har vært altfor lite sammen med de siste årene.

– Så blir det sjefsstolen i Rema fra 2024?

– Håper på før, smiler Hoel.

Børsaktuelt handelsselskap

Konsernet Hoel skal tre inn i er eid av Reitan-familien. Odd Reitan og hans to sønner Ole Robert Reitan og Magnus Reitan eier en tredjedel hver. Ole Robert er øverste sjef i Reitan Retail, som inntil nylig het Reitan Handel.

Reitangruppen eies av fra venstre: Magnus (46), Odd (70) og Ole Robert Reitan (50).
Reitangruppen eies av fra venstre: Magnus (46), Odd (70) og Ole Robert Reitan (50). (Foto: Ole Morten Melgård)

Reitan-familien har ved flere tidligere anledninger uttrykt et ønske om å børsnotere handelsvirksomheten. Den seneste beskjeden fra hovedkontoret på Lade i Trondheim er at dette fortsatt er noe som vurderes.

Rema 1000 har de siste årene tapt markedsandeler til Norgesgruppen og Coop. Ifølge tall fra analysebyrået Nielsen hadde Rema 1000 en markedsandel på 23,2 prosent i 2020. Kiwi hadde 22,6 prosent, mens Extra hadde 15,6 prosent. Sistnevnte var vekstvinner, med en oppgang på 0,9 prosentpoeng.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.