Rema fikk stengt Coop-butikk dnPlus Kaoset rundt søndagshandelen har nådd et nytt nivå etter at Rema startet oppmåling i konkurrentenes butikker.

Utstyrt med lasermålere og fotoapparat har ansatte i Rema-systemet jaktet på overtredelser og laget lister over butikker som angivelig bryter loven.

Les også: Her hersker søndagskaoset

Det fikk Matkroken-butikken i Bogstadveien merke. Søndag måtte butikken holde stengt på sin beste salgsdag fordi Rema etter en laserkontroll anklaget butikken for å være for stor. Filialbestyrer Per Olav Brunvand i Matkroken-butikken fortviler over at han tapte 200.000 kroner i omsetning.

– Vi fikk melding fra hovedkontoret at noen hadde vært her med laser og målt butikken til 130 kvadrat. Hovedkontoret ville ikke ha på seg at reglene ikke ble fulgt, så vi måtte stenge søndag.

Remas søndagsåpne butikk.
Remas søndagsåpne butikk. (Foto: Lars Kristian Solum)
 

Remas målemetode vekker sterke reaksjoner hos flere av konkurrentene, og nå strides det om hva som er den egentlige salgsflaten: For eksempel om paller med vedsekker på utsiden skal regnes med.

Les også: Slik blir den nye bensingiganten dnPlus  

Kontrollører engasjert av Matkrokens eier Coop, konkluderte med at butikken ikke var 130 kvadratmeter slik Rema hevdet, men innenfor grensen på 100. Brunvand er kritisk til konkurrentens lasermålinger.

– Det er slik det er blitt. De går inn i andres butikker og måler uten noen form for sertifisering.

Så Rema holde åpent

Rema tar ikke noen form for selvkritikk for at feil oppmåling ble lagt til grunn,

– Hvis denne butikken er 100 kvadratmeter, hvorfor har Coop valgt å stenge? De må da ha kontroll på egne butikker. Det faller på sin egen urimelighet at Coop velger å legge skylden på oss, svarer Remas franchise-direktør for Jan Frode Johansen i en epost.

Mens Matkroken-butikken måtte holde stengt, kunne Remas nyåpnede søndagsbutikk basert på sperrebånd holde åpent to kvartaler unna.

– At Rema svarte med å åpne sin egen butikk i nabolaget, er bare utrolig, sier Coops kommunikasjonssjef Bjørn Takle Friis.

Les om handel i DN:

Toner ned luksus dnPlus (+)

Utfordrer «Grandisen» dnPlus

Ti magre år i Skeidar er over

Ny pizzakjempe: Peppes sluker Dolly  

Han bekrefter at Rema sendte over en liste til Coop over fire butikker som kjeden hevdet drev ulovlig. Av de fire Coop-butikkene på Remas liste, ble to holdt stengt søndag. Mens butikken i Bogstadveien ble målt til under 100 kvadratmeter, erkjenner Coop at den andre var for stor og den vil bli utbedret før den blir gjenåpnet på søndager.

– Vi tar dette veldig på alvor, så butikken måtte stenge ned, sier Friis.

Norsk kundebarometer: Coop-kundene griner på nesen dnPlus  

Fortsetter med bånd

Mandag beskrev DN.no hvordan den søndagsåpne Rema-butikken på Løren i Oslo hadde festet sperrebånd i hodehøyde. Kundene kunne i praksis bevege seg fritt i det meste av butikken og plukke varer utenfor det avgrensede salgsarealet.

I et møte med dagligvarebransjen sist fredag, fastholdt kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) at Remas sperrebånd er ulovlig.

– Loven tillater ikke sperrebånd og heller ikke lettvegger og mer enn 100 kvadratmeter i salgsflate. Gjennom mange år har det vært en veldig bred tolkning, men jeg er tydelig på at loven skal følges opp, sa kulturministeren til DN.

Rema nekter å gi opp sperrebåndene.

– Vi kommer til å fortsette med avgrensning av butikk så lenge våre konkurrenter bryter loven hver søndag, svarer Rema-direktør Johansen.

Rema 1000: Vi fortsetter med sperrebåndene inntil våre konkurrenter følger loven  

– Hvem vil betale bøtene for brudd på helligdagsbestemmelsene – kjøpmennene selv eller kjeden?

– Først må politiet etterforske, og så må det bli en dom før dette er en problemstilling.

Lever av søndagshandel

For Matkroken-butikken i Bogstadveien står røde dager for 70 prosent av omsetningen. Etter Remas sperrebåndfremstøt er konkurransen snudd på hodet.

Ved hjelp av sperrebånd kan Rema benytte deler av hovedbutikken, mens andre kjeder har investert store summer i spesialtilpassede Brustad-buer.

– Vi merker at omsetningen går ned når Rema driver med disse sperrebåndene sine. Det kan få store konsekvenser for oss som har fulgt reglene hele veien, sier Per Olav Brunvand i Matkroken-butikken i Bogstadveien.

Brunvand frykter for hele butikkens eksistens hvis ikke myndighetene griper inn.

– Det er søndagshandel vi lever av. Mange små butikker vil ikke ha livets rett.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.