Kundeflukt, bråk med leverandører, politianmeldelse av konkurrenter og sjefer som har forsvunnet ut.

Selv om Rema har slitt et par år i motvind, har det så langt ikke påvirket resultatet til familiekonsernet nevneverdig.

2018-resultatene viser derimot at omsetningen til Rema falt fra 67,8 milliarder kroner i 2016 til 66,4 milliarder i fjor.

Etter mange år med vekst, ble 2017 et tungt år for colonialmajor Odd Reitan og Rema. Rema tjente likevel 1,7 milliarder kroner i fjor.
Etter mange år med vekst, ble 2017 et tungt år for colonialmajor Odd Reitan og Rema. Rema tjente likevel 1,7 milliarder kroner i fjor. (Foto: Øyvind Nordahl Næss)

Samtidig falt driftsresultatet fra 2,3 milliarder til 1,7 milliarder, fremkommer det i en pressemelding fra Reitangruppen.

– Vi hatt noen fartsdumper i veien for Rema i Norge, det gjør oss flinkere. Aldri Rema vært så effektive, sa Odd Reitan under resultatpresentasjonen på Lade gaard i Trondheim onsdag.

Reitan convenience med kiosker som Narvesen og 7-eleven opplevde en stagnasjon i fjor, mens eiendom og bensinstasjonskjeden styrker resultatet.

– En skikkelig kraftsamling har det vært i året som gikk, sier administrerende direktør i Rema, sier Ole Robert Reitan i pressemeldingen.

Han ser nå optimistisk på situasjonen.

– Vi har hatt en god start på 2018, kundene kommer tilbake og vi tar markedsandeler. Vi tar med oss gode og litt røffere erfaringer inn i det nye året, uttaler Reitan.

Dagligvaredriften er det klart største forretningsområdet til Reitan-familien og påvirker i stor grad resultatet til Reitangruppen. Reitangruppen samlet sett fikk et resultat før skatt på 3,4 milliarder kroner.

Odd Reitan legger i sin resultatpresentasjon ikke skjul på at han likevel er stolt over utviklingen.

– Jeg legger frem nok et knallresultat. Vi lærer noe hver dag, og gjør ikke alt riktig, men vi gjør mer rett enn feil.

– Bedriften er dønn solid og er godt innenfor handlingsregelen

Pustes i nakken av Kiwi

Nå pustes Rema for alvor i nakken av Norgesgruppens lavpriskjede Kiwi i kampen om å være Norges største dagligvarekjede.

I fjor falt Remas markedsandel med 0,99 prosent ifølge tall fra Nielsen. Det kan i utgangspunktet høres lite ut, men i dagligvarebransjen utgjør én prosent rundt 1,7 milliarder kroner.

Rema og Ole Robert Reitan kjempet i motvind i fjor. Her er han fra åpningen av butikk nummer 600 i Sandnes sammen med kommunikasjonsdirektør Mette Fossum.
Rema og Ole Robert Reitan kjempet i motvind i fjor. Her er han fra åpningen av butikk nummer 600 i Sandnes sammen med kommunikasjonsdirektør Mette Fossum. (Foto: Tomas Larsen)

Gjennomsnittsomsetningen til Rema-butikkene falt fra 72,7 til 67,9 millioner kroner. Noe av dette fallet skyldes også etablering av nye og mindre butikker. Rema har nemlig svart på den negative utviklingen med å etablere flere butikker. Rema etablerte 35 nye butikker i fjor og forventer omtrent det samme i år.

Kundene straffet Rema for den såkalte bestevennstrategien der blant annet flere kjente ølmerker forsvant ut. I fjor forklarte Reitan at Rema kom feil ut med kommunikasjonsstrateien. Han fastholdt likevel at opprydningen blant leverandørene var nødvendig.

– Den var ikke nødvendig slik den ble forklart. Vi gjorde en feil. Det har med kommunikasjonen å gjøre. Tanken var god, men måten vi innførte det på var ikke bra. Det er vi enige om, sier Odd Reitan.

I tillegg til dagligvarer har Rema de siste årene utvidet med flere nye forretningsområder som servicehandel, bensinstasjonsdrift, eiendom og nå sist også kapitalforvaltning som ledes av Magnus Reitan.(Vilkår)