Denne uken gikk Bacchus Spiseri i Oslo konkurs etter 30 år, og konkursstatistikken for uke 17 er dyster lesning for restaurantbransjen generelt: 69 konkurser ble registrert i Norge denne uken, ifølge Brønnøysundregistrene.

16 prosent av virksomhetene var tilknyttet restaurantbransjen, viser en oversikt fra Fair Group.

– Vi forventer at restaurantbransjen vil stå for majoriteten av konkursene fremover, siden denne bransjen er hardt rammet av koronarestriksjoner, sier partner Christian Aandalen i Fair Group.

Utelivsbransjens mange ansatte går en usikker tid i møte, nå som både barer, puber og en rekke spisesteder har stengt dørene på ubestemt tid. I Oslo er det heller ingen alkoholservering ved de spisestedene som holder åpent, og det stilles krav til god plass mellom gjestene.

– På denne tiden av året ville blant annet Aker Brygge være sprengt og fullt av folk, i stedet ser vi at svært få restauranter er åpne. Hvis denne situasjonen vedvarer, kommer mange spisesteder til å få kjempetrøbbel – det er det ingen tvil om, sier Aandalen.

Flere ansatte rammes

Så langt i år er det registrert 1239 konkurser totalt i Norge, en nedgang på 4,2 prosent fra året før. Men 40 prosent flere arbeidstagere er rammet av konkursene så langt i år sammenlignet med i fjor.

Over 8100 arbeidstagere er så langt i år omfattet av norske konkurser. Det er en økning på 40 prosent sammenlignet med 2019.

Selskapene som gikk konkurs denne uken omsatte for til sammen 232 millioner kroner. Så langt i år har omsetning på 12,8 milliarder kroner forduftet som følge av konkurser – nesten en dobling fra 2019.

Kan vare lenge

– Konkursene blir større og rammer flere. Dette er et tydelig signal på mer alvorlige økonomiske utfordringer i Norge i tiden som kommer. Basert på betalingsadferden i næringslivet og i husholdningene venter vi en lang periode med konkurser, sier Christian Aandalen.

Konkursene i uke 17 rammer Østlandet hardest med 164 tapte arbeidsplasser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.