Folk i Oslo strømmet til restaurantene den første helgen etter gjenåpningen. Og været, med temperaturer midt på 20-tallet, var definitivt ingen festbrems. Utenfor flere utesteder på Aker Brygge og i sentrum var det lange køer både fredag og lørdag.

Nå er fasiten klar.

– Bruken av Vipps på serveringssteder er allerede høyere enn de beste dagene fra sommeren i fjor. Det skyldes mange kjøp, men også en firedobling i antall serveringssteder som har lagt til rette for betaling med Vipps siden april/mai i fjor, sier Vegar Heir i Vipps.

Fredag ble det vipset for rekordmange 70.000 utepils og middager, men lørdag ble hele 90.000 handler i serveringsbransjen vipset. Det er ny dagsrekord for Vipps og en økning på 227 prosent sammenlignet med lørdagen før. Tallene er ikke justert for Oslo, men gjelder hele landet.

Søndag var veksten på 132 prosent.

«Kanskje som forventet»

Totalt ble det en økning på 201 prosent denne helgen (fredag, lørdag og søndag) sammenlignet med forrige helg.

– Økningen i kortbruk og Vipps er eksplosiv i serveringsbransjen, men kanskje som forventet nå som finværet kom samtidig med gjenåpningen. Det er mange bursdager og vennetreff som skal gjennomføres ute på byen nå, sier Vegar Heir.

Heir regner med økt omsetning hvis tiltakene lettes ytterligere.

– Det er fortsatt restriksjoner på avstand, antall gjester og åpningstider som påvirker kapasiteten på serveringsstedene. Om noen av tiltakene lettes på regner vi med at omsetningen og besøk øker mer. Mange har spart opp måneder med penger og sosialt behov. Det ser vi utløp for nå. Og foreløpig er det lite utenlandsferier, legger han til.

Også antall korttransaksjoner innen restaurant og bar satte ny helgerekord med en vekst på 35 prosent. Veksten var på 91 prosent fredag-søndag i Oslo sammenlignet med forrige helg, og 27 prosent for hele landet.

Fullbookede restauranter

Fursetgruppen, som driver noen av Oslos mest kjente restauranter, som Grand Cafe, Festningen Restaurant og Ekebergrestauranten, har hatt det tøft gjennom nedstengingen i hovedstaden.

Fredag var alle spisestedene åpne igjen.

– Restaurantene er fullbooket og fylt opp med blide og fornøyde gjester. Det er en hyggelig start på en forhåpentlig varig åpning, sa administrerende direktør i Fursetgruppen, Gjøran Sæther, til DN på lørdag.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 er optimistisk på vegne av de rundt 65.000 permitterte her til lands.

– Mange ønsker å bruke en del av pengene de har spart under koronakrisen, og ta igjen litt av det tapte. Det ser lovende ut med tanke på å få de permitterte raskt tilbake i jobb. Førsteinntrykket er at folk ønsker seg tilbake til normalen, de vil gå ut på restaurant og handle, sa Holvik til DN i helgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.