– Det er aktørenes eget ansvar å handle i tråd med konkurranseloven. Er du en stor aktør i et hvilket som helst marked, bør du unngå eneleverandøravtaler eller andre avtaler som binder kunder til å dekke mesteparten av behovet sitt fra ditt selskap. Slike avtaler kan utgjøre misbruk av dominerende stilling, sier jurist og prosjektleder Katrine Lien Amdam.

Konkurransetilsynet har siden 2017 etterforsket Ringnes, fordi det har vært bekymret for at Ringnes' avtaler med serveringssteder kan hindre andre leverandører fra å selge øl til de samme serveringsstedene, og at konkurransen i markedet dermed kan svekkes.

Tre tips fra konkurransedirektøren
Konkurransedirektør Lars Sørgard gir sine tre beste tips til bedriftslederen som ikke ønsker Konkurransetilsynet på døren.
01:25
Publisert:

Ringnes etterforskes for mulig misbruk av dominerende stilling innen salg av øl til serveringssteder.

Foreslo tiltak selv

«Tilsynet vurderer nå å avslutte saken, siden Ringnes har foreslått bindende avhjelpende tiltak, som skal gjøre det enklere for serveringssteder å ta inn øl fra andre leverandører. De foreslåtte forpliktelsene sendes nå på høring"», skriver det i en melding.

Tiltakene vil innebære at Ringnes ikke kan avtale at serveringssteder skal kjøpe en minsteandel, eller alt, av ølet sitt fra produsenten. Det blir også satt begrensninger for hva slags rabatter selskapet kan gi. Dessuten kan Ringnes ved behov måtte avgi fysisk plass på serveringssteder til konkurrentenes øl.

Dette skal gjøre det lettere for Ringnes' konkurrenter å få innpass der selskapet har avtale, og legge til rette for økt konkurranse i markedet for øl til serveringssteder.

Sendes til kunder og konkurrenter

Nå sender Konkurransetilsynet tiltakene til et utvalg kunder og konkurrenter for innspill. Når høringsrunden er ferdig vil tilsynet avgjøre om de er tilstrekkelige til at etterforskningen kan avsluttes.

Ringnes' forslag innebærer ikke at selskapet innrømmer noe skyld, og dersom konkurransetilsynet vedtar de avhjelpende tiltaket vil de heller ikke ta stilling om det har vært brudd på konkurranseloven.

Vedtaket vil i så fall være bindende. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.