Biedød er et stort problem og kan ha mange årsaker. Nå vil en svensk gruppe bruke kunstig intelligens for å takle en av de store utfordringene. 

– Millioner av honningbiekolonier dør hvert år – i USA dør 44 prosent hvert år. Det er forferdelig og hovedgrunnen er verrona-midden, hevder den svenske oppfinneren og birøkteren Björn Lagerman i en video om BeeScanning-prosjektet.

App finner sykdom

Planen er å bruke kunstig intelligens og maskinlæring til å identifisere bier som er smittet. Med dagens metoder må man enten dynke bier i alkohol eller bruke kjemikalier for å sjekke om en koloni er utsatt for et alvorlig angrep. Lagermann vil gjøre sjekken ved å ta bilde av kolonien med en mobiltelefon, og sende bildet inn for analyse i en mobilapp.

Midden er nemlig synlig for et trent øye, men ikke helt enkel å kjenne igjen. Og de er her den kunstige intelligensen kommer inn. Ved hjelp av avansert billedgjenkjenning skal tjenesten kunne identifisere og telle antall midd på bilder som lastes opp via appen, og gi råd om tiltak. 

Massiv opplæring

Smarte maskiner er imidlertid ikke smarte før de har fått opplæring, og dette krever mye arbeid. Lagermanns gruppe er derfor i gang med å samle 40.000 bilder fra 10.000 biekolonier verden rundt, som skal analyseres og kryssjekkes med manuelle tellinger av midd.

Teknikken som benyttes kalles «neurale nettverk», som er teknikk der maskiner lærer å trekke ut informasjon fra for eksempel bilder. Prosjektet har en Kickstarter-kampanje gående, der prosessen beskrives slik:

«Et bilde av en verroa-infisert bie vises til det neurale nettverket og vi lar nettverket gjette. Hvis det gjetter feil, får det vite det og vil da tilpasse seg litt or å gjøre en bedre gjetting neste gang. Ved å gjøre dette tusenvis av ganger vil det neurale nettverket lære vedli abstrakte kjennetegn og til slutt bli bedre enn mennesker til å gjenkjenne middene visuelt».

Lagermann håper også at man gjennom prosjektet kan identifisere bier som er motstandsdyktige mot midden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.