Den er bare et par millimeter bred og tynn som papir. Men databrikken på gründer Erik Fossum Færevaags finger inneholder store hemmeligheter. Brikken er hjernen i norske Disruptive Technologies sensorer. De små brikkene skal kunne klistres opp hvor som helst, og sende ut informasjon trådløst i 15 år uten å lades. Selskapet har allerede fått med seg mesteparten av Norges fremste teknologiinvestorer. Også Skype-gründer Niklas Zennström følger selskapet og har latt seg imponere. 

– Disruptive har potensial til å bli en av verdens neste store teknologiplattformer, sier han om selskapet.

Å bli en stor teknologiplattform som andre bygger løsninger på er nærmest «den hellige gral» innen teknologiverden, og det kan være svært lukrativt.  

Telia inn som partner

Disruptive Technologies plan er å levere både sensorene og håndtere informasjonsflyten som trengs for å gjøre tingene rundt oss smarte. I første omgang er industri og styring av bygg de mest aktuelle bruksområdene. 

Telia vil bruke Disruptives teknologi, og er blant deres viktigste signeringer av tidlige partnere. 

– Bruksmulighetene vil være veldig mange, både innen industrien og innen smarte byer og smarte hus, sier Jon Christian Hillestad, teknologidirektør i Telia Norge.

Man plugger en «moderenhet» med mobilsender i stikkontakten og klistrer brikkene opp der noe skal måles. Det kan for eksempel være temperaturmåling, fuktighetssensorer som kan avsløre lekkasjer eller en sjekk av om dører og vinduer står åpne. Mens du før har måttet sjekke disse tingene manuelt, kan den nye teknologien sende dataene til mobilen din.

En av de store fordelene til Disruptive Technologies ligger i det ekstremt lave strømforbruket, batteriene varer i rundt 15 år.

Telia vil bruke brikkene som del av sin satsing med å koble maskiner og tingene vi omgir oss med mot internett, såkalt «tingenes internett». De vil kombinere sensorene med analyseverktøy og andre datakilder. Tanken er at man skal bygge systemer som kan reagere på målinger av for eksempel temperatur og åpne dører, og enten varsle deg eller fikse problemet automatisk.

– Vi ser en ekstrem etterspørsel etter dette. Det er en spennende fase vi er inne i nå, der Telia blir mer teknologiselskap i tillegg til mobilleverandør, sier Hillestad.

Gründer Erik Fossum Færevaag i Disruptive Technologies viser frem en god neve sensorer. 
Gründer Erik Fossum Færevaag i Disruptive Technologies viser frem en god neve sensorer.  (Foto: Helge Skodvin)

– Voldsomt potensial

Kunstig intelligens og det å gjøre tingene rundt oss smartere er ventet å bli et gigantisk marked fremover. Men for at robotene skal kunne lære seg hvordan verden fungerer, trengs det data fra ekstremt mange sensorer. Disruptive Technologies ambisjon er å ta en solid del av den kaken.

– Det lages nå i overkant av 1 milliard mobiler per år, men her er potensialet helt voldsomt, med titalls og hundretalls milliarder enheter om noen år. Og vi planlegger å ta en god del av det, sier Færevaag.

Selskapet legger opp til en modell der kunden leier brikkene og i utgangspunktet vil prisen bli to-tre dollar i måneden. Hvis de oppnår høye volumer vil trolig prisen falle, og det kan åpne nye markeder, ikke minst folks hjem. Færevaag har tro på at et norsk hjem kan ha rundt 30 slike sensorer. Men da må prisen ned.

– Det nye med vår teknologi er kostnaden på sensoren, størrelsen og at det er enkelt å ta i bruk. Man plugger senderen i stikkontakten og limer opp brikkene, så står det der i 15 år og rapporterer. Det er en revolusjon og gjør at sensorer kan brukes på vesentlig større områder enn når de er avhengige av ledninger, sier Færevaag.

Flere toppinvestorer

DN skrev i april 2016 om hvordan Disruptive Technologies hadde fått storfisker på kroken blant Silicon Valleys kapitalister, men endte med å hente 50 millioner kroner fra den absolutte eliten blant norske teknologiinvestorer. På eiersiden har de nå gründere som har stått bak nesten alle norske milliardsalg innen it de siste årene.  

 Disruptive Technologies hadde møter med Skype-gründer Zennström og hans team i investeringsselskapet Atomico i forkant av forrige emisjon, og har opprettholdt kontakten. Finansdirektør Jarle Kvamme legger ikke skjul på at Zennström ville være en svært attraktiv investor i en senere emisjon.

– Det er åpenbart at Niklas er veldig interessant som investor på grunn av hans kompetanse og merittliste, sier han.

Det siste året har Disruptive Technologies fått i gang produksjonen av brikkene på liten skala, slik at 30–40 partnere, som Telia, kan begynne å prøve ut teknologien. Selskapet håper å være på markedet i full skala første halvår neste år.

– Vi bygger produksjonslinjen, men det er masse utfordringer. Det er ikke som å bygge en ny pc, der det meste er standard. Her er alt av underleverandører og materiell er en utfordring, sier Færevaag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Erik Fossum Færevaag med et testsett bestående av tre sensorer og en mobilsender uten knapper som plugges i veggen. DN fikk henge opp en sensorer i døren, og så skjermen vise om den var åpen eller lukket, samt måle temperatur med en annen sensor. 
Erik Fossum Færevaag med et testsett bestående av tre sensorer og en mobilsender uten knapper som plugges i veggen. DN fikk henge opp en sensorer i døren, og så skjermen vise om den var åpen eller lukket, samt måle temperatur med en annen sensor.  (Foto: Helge Skodvin)
Slik gikk det da DN testet en av Austins nyeste VR-opplevelser
Bli med til South by Southwest, verdens fremste teknologikonferanse.
02:01
Publisert: