Konkurser, butikknedleggelser og pressede marginer er nærmest blitt hverdagen innen varehandelen.

En oversikt Bisnode har laget for DN, viser at butikker innen flere bransjer nå lever farlig. Mange bransjer innen handel har en resultatgrad på litt over én prosent, mens snittet i AS Norge ligger på 5,5 prosent i resultatgrad. Resultatgraden viser hvor stort overskuddet er i forhold til driften av selskapet.

– Det er veldig tynne marginer innen handelen nå, og man skal ikke bomme mye på prising før det går galt. Mange har lite å gå på, sier Per Einar Ruud som er fagansvarlig for kreditt i Bisnode.

Bransjene møbler og klær lever også med svak resultatgrad.

– Disse selskapene har langt lavere resultatgrad enn resten av Norge.

Spiser opp egenkapitalen

Etter hvert som nedturen for alvor har inntatt handelen, er det skapt nye tapere og vinnere.

Blant kjedene som nå tærer kraftig på egenkapitalen, er Platekompaniet og det gamle tekstilimperiet Hansen & Dysvik.

  • Platekompaniet: De to gründerne bak Platekompaniet bygget begge formuer gjennom storhetstiden. Så slo strømming av musikk og ny distribusjon av spill inn som en tornado og hele bransjen begynte å falle.

I løpet av de siste ni årene har inntektene til Platekompaniet falt 45 prosent. I toppåret 2009 ble det solgt musikk og spill for 657 millioner kroner i de 25 butikkene. I fjor var salget 362 millioner kroner i de 16 gjenværende butikkene.

I de beste årene kom overskuddet opp i 30–40 millioner kroner, men nå er det 11 år siden forrige gang eierne tok ut utbytte.

Selv om egenkapitalen nesten er halvert, er fortsatt kassen solid.

Rolf Kristian Presthus er gründer og mangeårig toppsjef i Platekompaniet. På grunn av høyt arbeidspress, har han ikke hatt tid til å besvare DNs henvendelser.

Kjeden er i dag heleid av Presthus etter at han kjøpte ut sin tidligere makker Egil Dahl. Begge har bygget betydelig formue på plateeventyret. Presthus har en ligningsformue på 45 millioner kroner, mens Dahl som er en aktiv investor sitter med 338 millioner, ifølge 2017-ligningen.

Da platemarkedet havnet i fritt fall, var Presthus forutseende og ble med på strømmetjenesten Wimp, forgjengeren til Tidal.

  • Hansen & Dysvik: Tekstil-kjeden drives nå i tredje generasjon. På det meste tjente selskapet som er eid av Hansen-familien, 12 millioner i året. I dag er markedet dominert av nasjonale kjeder som Kid og Princess med rundt en milliard i omsetning, mens Hansen & Dysvik har opplevd stagnasjon og nedgang.

En rekke av de meste sentrale butikkene, som i Pilestredet og i de største kjøpesentrene, er solgt unna til konkurrenten Kid.

Det har bidratt til at salgsinntektene i løpet av de 13 siste årene er redusert til under en femtedel.

Etter årets fire første måneder var underskuddet på 3,3 millioner kroner, og i juni var likviditeten i selskapet stram. Eierne var likevel villig til å gå inn med økonomisk støtte når handlingsplanen som skal gi forbedret lønnsomhet legges frem.

Kjedens toppsjef, Monica Hansen, har ikke besvart DNs spørsmål utover å påpeke at hun mener Hansen & Dysvik nå er i god utvikling.

– Det er absolutt et tøffere marked i detaljvarehandelen, men vi har stor tro på at vår evne til å snu oss raskt er en fordel i dette tøffe markedet. Vi mener at vi kan tilby et mer kundetilpasset varesortiment og kundeservice enn de store aktørene i markedet, uttalte Hansen til DN i sommer.

De svakeste bransjene

Bransjeorganisasjonen Virke har laget en oversikt over taper- og vinnerbransjer. Her fremkommer det at nettopp bransjen for musikk, spill og dvd har opplevd det største fallet de siste fire årene med en negativ vekst på 9,3 prosent.

– Enkelte bransjer har hatt det spesielt tøft med å møte kundens behov. Musikk- og videobransjen har redusert antall fysiske butikker kraftig i perioden 2008-2016, konstaterer Virke i sin ferske handelsrapport.

Flere av de tradisjonelt sterke bransjene har de siste årene fått merke bransjeglidning fra de nye billigkjedene innen bredt vareutvalg.

Virke venter at bransjer som klær og møbler vil ha en negativ verdivekst på én prosent inneværende år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidligere Rema-butikkeier: – Du er ikke kjøpmann lenger, men en slave
Vibecke Wiik får et sug i magen når hun nærmer seg butikken hun drev i tre år. Her forklarer hun hvorfor.
03:08
Publisert: