En femtedel av alle mobiltelefoner, hele eller i deler, som fraktes internasjonalt er falske.

Det viser en fersk OECD-rapport, som tar utgangspunkt i internasjonale tolldata fra 2013.

Ifølge rapporten er også hver fjerde videospillkonsoll som sendes internasjonalt piratkopiert.

OECD skriver i en pressemelding at andelen piratkopierte varer er økende. 

«I gjennomsnitt er 6,5 prosent av den globale handelen av ikt-varer piratkopierte. Det er godt over 2,5 prosent, som er nivået av alle falske varer, ifølge en rapport fra 2016», skriver OECD.

 Mobiltelefoner går igjen

Tallene i OECD-rapporten er ikke brutt ned på norsk nivå.

Men fungerende avdelingsdirektør Øyvind Hafsøe i Tolldirektoratets kontrollavdeling sier at mobiltelefoner og nettbrett går igjen når tollerne tilbakeholder piratkopierte varer.

– Mobiltelefoner og nettbrett er blant varene vi hyppigst ser og kontrollerer. Oftere er det deler og komponenter av mobiltelefoner, som for eksempel skjermer, vi finner mye av. Det er rett og slett veldig hyppig representert i varene vi tilbakeholder og varsler rettighetshaverne om, sier han.

For at Tolletaten skal kunne gjøre beslag, må rettighetshaveren ha en kjennelse fra Tingretten der selskapet bak varemerket ber om at mistenkte piratkopier beslaglegges.

Selskapene som har aktive kjennelser finnes her, og inkluderer blant annet Apple, Samsung og Nokia. Tolletaten kan imidlertid holde igjen varer de mistenker er piratkopier i inntil ti dager uten en slik kjennelse. 

Har ikke statistikk

 I løpet av disse dagene må rettighetshaveren enten innhente en midlertidig forføyning fra tingretten eller inngå en avtale med importør. Hvis dette ikke blir gjort, og det ikke er andre grunner for Tolletaten til å beslaglegge varene, blir de utlevert til mottager.

Hafsøe kan imidlertid ikke si hvor mye Tolletaten konfiskerer.

– Jeg registrerer det rapporten fra OECD viser, og forutsetter at de har et godt grunnlag for å komme med et slikt estimat. Vi har ikke det samme grunnlaget, sier han.

Av varemerkene som blir rammet av piratkopieringen innen ikt-sektoren, står amerikanske selskaper bak 43 prosent, finske selskaper bak 25 prosent og japanske selskaper bak 12 prosent, ifølge OECD-rapporten.

Verdien av piratkopierte ikt-varer anslås å være på 143 milliarder dollar, basert på nær en halv million tollkonfiskeringer i hele verden mellom 2011 og 2013.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Saus til rødt kjøtt: Kremet peppersaus
Jostein Medhus lager kremet peppersaus, som passer til biff og annet rødt kjøtt
00:55
Publisert: