Den danske treningskjeden Fitness DK har slitt tungt de siste årene med beinhard konkurranse i det danske treningsmarkedet. Selskapet tapte i 2017 76,6 millioner kroner og 176,3 millioner kroner i 2016. Også i første kvartal i år tapte den danske treningskjeden rundt 16,2 millioner kroner. Tross de store tapene kjøper Sats nå Fitness DK for 100 millioner kroner.

– Vi kjøper det danske selskapet gjeldfritt og har full tro på at vårt konsept vil treffe godt.

Sats Elixia konsernet etablerer seg for første gang i Danmark etter oppkjøpet av Danmarks nest største treningskjede Fitness DK, det melder selskapet til DN torsdag. De er nå den største kjeden i Norden med treningssentre i alle land.

Sats satser på et høykvalitetssegment med et stort utvalg av ulike gruppetimer og generell studiotrening. Kjeden har i dag 173 sentre over hele norden, ved oppkjøpet av Fitness DK får de ytterligere 41. Kjeden eier også Fresh Fitness, som har 26 sentre i Norge.

Skal endre det danske markedet

Konsernsjefen, Olav Thorstad, beskriver det danske markedet som delt mellom høy og lavprisprodukter, og forteller at danskene er mer prissensitive enn nordmennene.

– I Danmark har det vært en hard priskrig på lavpriskjedene, og i tillegg finnes det mange nisjer som gjør at det er en polarisering i markedet. Vi ønsker å samle markedene inn i vårt konsept ved å både tilby gruppetimer av ulike typer og et godt utvalg i ordinær studiotrening, sier Thorstad.

– Vi har gjennomført spørreundersøkelser blant tusenvis av dansker, så vi føler oss trygge på at de vil møte vårt konsept på en god måte, forteller han.

Blant annet har Fitness DK et segment hvor de tilbyr Triatlon-gruppetimer. Dette er noe Thorstad mener kan være interessant å ta med til resten av Norden.

Danskene har slitt

Thorstad innrømmer at den danske treningskjeden har slitt i den harde konkurransen.

– Fitness DK har hatt en tøff periode og vi ser nødvendigheten av å utvikle selskapet med våre konsepter og skaffe flere medlemmer. Samtidig har kjeden mange gode lokasjoner, sier han.

Thorstad er likevel ikke bekymret for at kjeden vil bidra positivt til SATS.

– Selv om Fitness DK har slitt, har vi troen på at de vil passe godt inn i vår strategi og vi er trygge på at vårt konsept vil møte danskene bra, forteller Thorstad.

Forventer stor vekst

SATS Group hadde i 2017 en liten økning i omsetning på tre prosent. Derimot hadde de en økning i resultatet før skatt fra minus 69,9 millioner til pluss 164,6 millioner. Thorstad forteller at resultatet i 2016 var preget av fusjonskostnadene fra sammenslåingen mellom Sats og Elixia.

– Fusjoneringen av Sats og Elixia var en tung og krevende prosess. Vi har derfor måttet fokusere på stabil drift en stund, men nå er vi klare for å innta det danske markedet, sier han.

Han mener 2017 representerer et normalår for selskapet.

Om målene for 2018 ønsker ikke Thorstad å gå i detaljer, men sier at alle piler peker rett vei og forventer et bra år.

Fitness DK hadde i 2017 en omsetning på 430 millioner.

Thorstad forteller at de ikke ønsker å bli en nordisk treningsmaskin, men heller tilpasse sentrene lokalt for å møte de ulike kundemassene. Derfor vil ikke alle de nordiske treningssentrene bli like på tvers av landegrensene.

Sats Group opererer i dag med mange ulike navn, hvor de heter Sats Elixia i Norge, Sats i Sverige og Elixia i Finland.

– Vi har ikke bestemt oss for hva Fitness DK vil ende opp med å hete, men for å være ærlig er navnet min siste bekymring, forteller Thorstad.(Vilkår)