Byggmakker Handel har kjøpt opp byggevarekjeden Carlsen Fritzøe Handel for 1,5 milliarder kroner.

Familiebedriften Carlsen Fritzøe har røtter helt tilbake til 1903 da H. Carlsen ble etablert. Et århundre senere, i 2006, fusjonerte det med selskapet Treschow-Fritzøe og omsetter nå for over to milliarder kroner.

– Det føles litt vemodig for meg. Jeg har jobbet med dette hele livet, sier Thomas Beck, styreleder i Carlsen Fritzøe.

Han er tredje generasjon som driver Carlsen Fritzøe. Nå selges familiebedriften.

Selskapet eies i hovedsak av Beck og hans fire døtre gjennom holdingselskaper, samt noe av øvrig familie.

Ifølge Beck er årsaken bak salget at konkurransen i markedet har hardnet til.

– Det var ikke aktuelt at noen i familien skulle overta, sier han.

Han forteller at familien eier flere virksomheter som de skal utvikle videre.

– Vi skal tenke oss godt om når det gjelder pengene. Over tid vil de bli investert i ny virksomhet og finansiell forvaltning, skriver Beck.

– Vi barna har valgt helt andre yrker, men vi skal fortsette sammen i holdingselskapene, sier Hanne Beck, en av døtrene til Thomas Beck.

Omsatte for 2,2 mrd.

Både Byggmakker og Carlsen Fritzøe forteller at de er fornøyde med prisen på 142 millioner euro, som tilsvarer rundt 1,5 milliarder norske kroner. I 2019 omsatte Carlsen Fritzøe for 2,2 milliarder og fikk et årsresultat på 85 millioner.

Byggevarebransjen har de siste årene vært preget av oppkjøp og kraftig konsolidering. Til tross for mange oppkjøp, er det likevel en lang rekke frittstående mindre aktører i bransjen.

Her er Carlsen Fritzøes butikk på Alnabru i Oslo.
Her er Carlsen Fritzøes butikk på Alnabru i Oslo. (Foto: Javad Parsa)

Noen få store aktører dominerer i markedet på nærmere 50 milliarder kroner, ifølge tall fra Virke.

Optimera, som konsentrerer seg mest om proffmarkedet, er den største rendyrkede enkeltaktøren med 12 milliarder i omsetning i fjor. Ferd-eide Mestergruppen er likevel større hvis man regner med ferdighus.

I privatmarkedet har Coop vokst kraftig de siste årene med kjeden Obs Bygg og nærmet seg fem milliarder i fjor. Byggmakker lå lenge langt fremme med moderne kjededrift, men opplevde nedtur for noen år siden. De siste par årene har derimot Byggmakker kommet mer på offensiven gjennom flere store oppkjøp.

– Som hånd i hanske

Oppkjøpet styrker Byggmakker-konsernets markedsposisjon vesentlig, ifølge Byggmakkers administrerende direktør Knut Strand Jacobsen. Han sier at de har ambisjoner om å vokse i det norske markedet, og dette er et viktig oppkjøp for konsernet.

Carlsen Fritzøe har 26 anlegg mellom Agder i sør og Oslo-området. Jacobsen sier at Byggmakker tidligere har hatt aktivitet i noen av byene, men ikke på langt nær en tilstedeværelse i området slik som konkurrenten.

– Dette er en av de raskest voksende regionene i Norge og passer oss som hånd i hanske, sier Jacobsen.

Byggmakker Handel er eid av det finske detaljhandelselskapet Kesko, som er Nord-Europas tredje største handelskonsern. De oppgir kjøpesummen på 142 millioner euro på sine nettsider, og skriver at oppkjøpet er et konsistent steg i strategien om å øke markedsandeler og lønnsomheten i Nord-Europa.

Selskapene har hatt forhandlinger gående gjennom hele vinteren og våren, og signerte avtalen tirsdag 7. juli, ifølge Beck. Forhandlingene ble satt på vent da koronapandemien traff Norge i midten av mars, men Beck sier at de er fornøyde med å ha fullført salget til tross for koronasituasjonen.

Planen er at Byggmakker skal overta Carlsen Fritzøe-anleggene 1. september i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.