Kaffekjeden Wayne's Coffee Norge har vært et tapssluk for eierne. Nå takker hovedaksjonær Selvaag Invest sine svenske medaksjonærer for følget, og trekker seg helt ut.

- Mer kompetent kapital

Det er det Selvaag-dominerte driftsselskapet Pacamara Drift som nå overdrar 11 av kafeene til de svenske gründerne og driftsselskapet Wayne och Margareta's Coffee AB, ifølge en melding tirsdag. 

Samtidig overdras ytterligere seks kafeer til selskapet Nord Kaffe, som blir en del av bakeri- og kafé-konseptet Norð.

– For å drive veksten var det behov for mer kompetent kapital inn i konseptet vårt. Etter å ha vurdert flere alternativer, valgte vi å overdra franchiseavtaler og driftsavtaler til disse to selskapene. Vi mener dette er en svært god løsning både for kunder, medarbeidere og gårdeiere, sier styreleder Ole Kahrs i Pacamara Drift i meldingen.

Tapssluk

Wayne’s Coffee ble etablert i det norske markedet i 2008, da selskapet overtok kaffekjeden Kaffe & Krem med tre lokasjoner i Oslo. Siden vokste antallet kaffebarer raskt, med kafeer i byer som Tønsberg, Kristiansand, Trondheim og Bergen. 

Wayne's Coffee Norge har imidlertid vært langt fra lukrativt for eierne. De siste fire årene har selskapet gått med et samlet tap på omlag 33 millioner kroner etter å ha karret seg til millionoverskudd i 2011. 

Regnskapene til Pacamara Drift, som har vært eiet av Selvaag Invest med nær 70 prosent, de svenske gründerne med omlag 22,3 prosent og Otium AS/Tore Olav Strand med 7,8 prosent, speiler samme utvikling. Det er heller ikke kjent hva eierne har spyttet i underveis.

Satser videre

Wayne’s Coffee har i dag rundt 140 kaféer i seks land, hvorav over 90 i Sverige. Kjeden har de senere år kommet under hardt press både i hjemmemarkedet og i Norge. Kaffekjeder som Espresso House og Starbucks har med storkapital i ryggen ekspandert raskt i begge markeder.

Tross dette ser Wayne's svenske eiere fortsatt stort potensial i det norske markedet.

– Pacamara Drift har gjort et godt arbeid her, som vi nå vil bygge videre på. Gjennom overtagelse av disse franchiseavtalene sikrer vi en god base for å iverksette vår vekststrategi i det norske markedet og også mulighet for å samordne arbeidet i det svenske og norske markedet, sier viseadministrerende direktør Mats Hörnell i Wayne och Margareta’s Coffee i meldingen.

Bakeri- og kafé-konseptet Norð finnes allerede fem steder i Oslo. Eieren Nord Kaffe står også bak restauranten Norð og Natt på Tøyen, Oslo.
 – Vi er veldig spente. Det er litt skummelt for et lite team å åpne seks nye steder på èn gang. Samtidig har vi stor trygghet for konseptet, som har fungert i ulike nabolag i byen og som blir videreført i de seks lokalene vi overtar, sier daglig leder Joakim Strand i Nord Kaffe.(Vilkår)

Trump om sine første 100 dager som president
USAs neste president Donald Trump sier han vil skrote handelsavtalen TPP på sin første dag i Det hvite hus. Mandag publiserte han denne videoen der han forteller om sine prioriteringer de første 100 dagene som president.
02:37
Publisert:
Nye norske sedler: - Du skylder meg en torsk
Norges neste serie med sedler er ferdig designet og stilles ut av Norges Bank. Temaet for sedlene er havet og å ha ikoniske motiver på kontantene folk kan betale med i fremtiden.
01:42
Publisert: