En lokal feil på strømnettet i ditt nabolag vil gjøre det mørkt i stuen din, men ingen varsellamper lyser hos strømleverandøren. Men snart kan feilen varsles automatisk – kanskje til og med før den oppstår. 

– Informasjonen fra smarte strømmålere kan brukes til å bygge opp smarte nett, der feil kan oppdages mye raskere, og vi kan forutse feil og forhindre dem, sier gründer og administrerende direktør i Greenbird Integration Technology, Thorsten Heller.

Selskapet hans er i ferd med å flytte over gaten i Storgata i Oslo – til fire ganger større lokaler. Nå skal det ansettes og utvides for å satse globalt, og nylig hentet de inn 5 millioner dollar fra Statkraft Ventures og ETF Partners.

– Greenbirds team har allerede fått en ledende rolle i Norge, og med ETF og and Statkraft Ventures støtte er de godt posisjonert for vekst internasjonalt, sier Matthias Dill i Statkraft Ventures. 

Gigantisk utbygging

Automatiske strømmålere skal være på plass i alle norske hjem innen starten av 2019, og på verdensbasis er det ventet rundt en milliard målere på plass de neste fem årene, ifølge Greenbird. Alle nettselskapene trenger systemer for å samle inn og analysere signalene målerne sender ut, påpeker Dill i Statkraft Ventures.  Det er dette som er Greenbirds spesialitet. De skal gi grunnlag for strømregningene, samt å kjenne igjen faresignaler og behov for utbygging av kapasiteten i nettet.

Hafslund Nett vil alene bruke 2,3 milliarder kroner på automatiske strømmålere, forteller avdelingsleder for driftskontroll i Hafslund, Sigurd Kvistad.

– De nettselskapene som klarer å utnytte dataene fra målerne vil ligge et hestehode foran de andre, sier han.

Ingen følere langt ute

Kvistad forteller at strømselskapene i dag har mye informasjon om de sentrale nettene, men ikke har følere i den lokale delen som er nærmest kundene. Med automatiske målere kan de blant annet følge med på spenningsendringer, og Kvistad regner med at de fremover vil kunne bygge ut kapasiteten mer riktig i forhold til behovet, og rette feil raskere.

Greenbird mener de kan spare nettselskapene for mye it-utvikling med sin skyløsning. Men Hafslund Nett har allerede valgt å investert i en egen skyløsning for slike data, så det spørs om de kjøper hele pakken. Kvistad sier imidlertid at han er nysgjerrig på Greenbirds løsning for overvåkning av nettet i sanntid.

Druknet i Trump

Da Greenbird startet opp i 2010 var de i kontakt med en del investorer, men bestemte seg for å gå en annen vei. De startet isteden konsulentvirksomhet for å finansiere utviklingen. Etter seks års utvikling kan de vise til et produkt som er i bruk hos ti nettselskaper på Nordvestlandet, men trenger muskler for å ta de mulighetene som åpner seg i markedet.  

Utbyggingen er i gang i mange land, og det gjelder å bli en del av planene. Derfor henter de nå inn penger. 

– Vi fokuserer på Tyskland og Storbritannia, som ruller ut smarte målere snart, og de som har gjort det, men ikke hentet ut effektene av å lage smarte strømnett, som USA, sier Heller.  

Selskapet hadde håpet å få litt oppmerksomhet rundt investeringen, og sendte ut en pressemelding. Det gikk ikke helt som planlagt. 

– Vi sendte ut pressemelding samme dag som Donald Trump ble valgt til president i USA. Vi tenkte at Hillary ville vinne, og at det ville være plass til andre nyheter, men tidspunktet for den meldingen kunne knapt vært dårligere, sier Heller, og ler. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.