– To måneder før året var omme, var vi veldig fornøyde. Så svekket den norske kronen seg mot andre valutaer. Swix kjøper mange varer med dollar, og fikk smellen midt i trynet. I tillegg var det lite snø i Norge i november og desember, sier Swix-sjef Ulf Bjerknes om fjorårets resultat.
 

Prøv DNs valutakalkulator her
 

Sportsutstyrsleverandøren eies av Ferd-konsernet, investeringsselskapet til milliardær Johan H. Andresen og familien, og har ikke levert et svakere resultat de siste fem årene.

Omsetningen vokste imidlertid med vel syv prosent, og Swix Sport Gruppen har økt inntekten med en halv milliard siden 2010.

– Den underliggende driften er veldig god, så vi er ikke bekymret. Swix vokser, og vanligvis takler vi dårlige vintre. Men nå fikk vi også en vanskelig valutasituasjon, og snømangelen gjorde at sportskjedene startet priskrig for å få kundene inn i butikkene. Vi merker at konkurransen mellom kjedene er tøffere enn noensinne, forteller Bjerknes.

Han vil ikke konkretisere størrelsen på valutatapet, annet enn at det er «betydelig mer enn ti millioner kroner». Smellen er kostnadsført ifjor, uten at valutaposisjonen er realisert ennå, opplyser Swix-sjefen.

I underkant av halvparten av sportsutstyrsselskapets omsetning skjer nå i Norge, og mange av produktene Swix selger produseres i Asia.

Blant merkene var det villmarksvarene til Lundhags og ullproduktene fra Ulvang som solgte mest ifjor.

Swix åpnet i 2014 en stavfabrikk på 5500 kvadratmeter i Litauen og i mai åpner selskapet sitt drifts- og merkevarebygg på 10.000 kvadratmeter på Lillehammer.

– Vi investerer mye hele veien istedenfor å optimalisere resultatene, for at Swix fortsatt skal være konkurransedyktige og ha vekst med lønnsomhet, sier Ulf Bjerknes.

– Når passerer Swix milliarden i omsetning?

– Hvis vi fortsetter sånn, så er det ikke veldig lenge til. Vi har skapt en motor som gir vekst, og Swix klatrer videre også i år, sier Bjerknes.

 

Her er DNs valutakalkulator

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.