Det norske oppstartsselskapet Sfty AS lager løsninger for smarthus. Deres såkalte multivarsler Sense blir nå trukket frem som et av neste års mest innovative smarthusprodukter på elektronikkmessen CES i Las Vegas i januar.

En multivarsler er et sikkerhetsprodukt som i tillegg til røykvarsling også har bevegelsessensor, temperaturmåler og fuktighetssensor. Sfty Sense er laget for leiligheter og kan kobles til felles varslingsanlegg i bygårder og blokker.

– Dette er jo kjempestas og god timing for oss. Vi er akkurat gått over fra pilotfase til kommersiell fase med Sense og håper denne anerkjennelsen vil hjelpe oss i det kommersielle arbeidet, sier driftsdirektør Espen Schrøder i Sfty til DN.

Går mot nye bransjer

Sfty har hatt pilotprosjekter i Norge, Sverige, Frankrike, Tyskland og USA og jobber nå med å inngå avtaler med bredbåndsselskaper og forsikringsselskaper i de samme markedene.

Sfty Sense er en norskutviklet multidetektor som fungerer både som røykvarsler, innbruddsalarm, temperaturmåler og fuktsensor.
Sfty Sense er en norskutviklet multidetektor som fungerer både som røykvarsler, innbruddsalarm, temperaturmåler og fuktsensor. (Foto: Sfty AS)

– De fleste sikkerhetsprodukter er rettet mot villamarkedet, men vi prioriterer leiligheter og leilighetsbygg. Både bredbåndsselskaper og forsikringsselskaper opplever relativt lav kundelojalitet, mens alarmselskaper har høy kundelojalitet. Derfor tror vi vårt produkt kan være med å skape merverdi og øke kundelojaliteten for våre partnere, sier Schrøder.

Skalerbart og nettbasert

Sfty Sense kan installeres i én leilighet eller et helt bygg. Administrasjonen foregår gjennom en nettbasert løsning.

– Sense «rister i buret» til den etablerte sikkerhetsbransjen, både med tanke på funksjonalitet, administrasjon og pris, sier Schrøder. 

Jobber med avtaler

Sfty as er i sluttfasen av en emisjon blant nordiske investorer på 20 – 30 millioner kroner, tilrettelagt av Pareto. Inntektene har latt vente på seg i pilotfasen, selskapet omsatte for 4,4 millioner kroner i fjor og fikk et underskudd før skatt på 4,7 millioner. Men Schrøder er fornøyd med at det kommersielle arbeidet er kommet langt.

– Vi har allerede inngått en avtale med et norsk selskap som blir offentliggjort snart. Resultatene så langt viser at nesten alle pilotkundene også er interesserte i videre samarbeid, så vi er optimistiske med tanke på fremtidige kontrakter, sier Schrøder. 

Rom for innovasjon

If Skadeforsikring mener det er rom for nye aktører og teknologier innen varsling, men at man ikke må gå på akkord med tryggheten.

– Markedet for varsling er ikke satt, men i utvikling. Det er rom for nye måter å tenke på, men det viktigste er jo at produktene er gode nok når det gjelder, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If.

If har som målsetting å være åpen for nytenkning.

– Vi vil gjerne være med å teste ut nye muligheter, fordi vi da ikke blir hengende etter når noe viktig kommer og endrer en bransje. Vi tester blant annet ut Sftys løsning hos 200 kunder i Sverige og tilbyr forsikring til oppstartbedrifter innen delingsøkonomi, sier Berge. 

Han tror nye måter å varsle på kan være med å øke tryggheten når man for eksempel er ute og reiser.

– Såkalt lavterskelvarsling hvor man får tidlig beskjed på mobilen om at en sensor i leiligheten eller på hytta har oppdaget noe kan være nyttig. Da kan man få sjekket det ut selv eller med hjelp fra kjente før problemet blir alvorlig, sier Berge.

For If er nytteverdien viktigst når man utvikler nye ideer. 

– Vi er åpne for å selge et slikt produkt til våre kunder dersom vi ser at det har reell nytteverdi for dem, sier Berge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.