– Vi omsatte for 7,8 millioner i 2015. I 2016 når vi 40–50 millioner, sier 22 år gamle Fredrik Nordøy fra Sandnessjøen. 

Nordøy studerer økonomi og administrasjon ved universitet i Tromsø. Samtidig eksporterer han fisk til den andre siden av kloden, og i år har han hatt voldsom vekst.

Fiskeeventyret begynte da han som 20-åring hørte han et foredrag av "nudelkongen" Mr. Lee Chul-ho, og fikk inspirasjon til å lære mer om Sør-Korea og mulighetene der. Prosessen kom for alvor i gang da han kom i kontakt med sin fremtidige partner, sørkoreanske Kee Han Youn. Nordøy hadde tjent opp litt penger ved å jobbe på et settefiskanlegg, og bestemte seg for å dra på studiereise sammen med kameraten Sander Kaushik.

– Vi ble tatt imot med åpne armer, sier Nordøy, som mener det sørkoreanske markedet er sultent på både laks og en rekke andre sjømatprodukter fra Norge. 

Youn kom også på besøk til Norge, og sammen med partnere har de etablert selskaper for eksport i Norge og distribusjon og videreforedling i Sør-Korea. Mr. Lee er også på eiersiden i to av selskapene. 

Pågangsmot og voksende marked

For et år siden møtte Nordøy tv-kjendis og investor Arne Hjeltnes på en fiskerikonferanse i Tromsø. Hjeltnes har investert i diverse teknologiselskaper og et bryggeri, og gikk inn med 300.000 kroner i Nordøys selskap.

– Hva overbeviste deg om å investere?

– Det er både pågangsmot og innstillingen til dem som driver selskapet. Og så er det utviklingen i Asia med mye folk og mange som vil ha norsk fisk, sier Hjeltnes, som har jobbet for Sjømatrådet i Hong Kong i tre år. Han jobbet også tre år i Marine Harvest, og har kjempegod tro på mulighetene for norsk sjømat i Asia. 

– Med en 22-åring ved roret? 

– Det er en ung kul gründer og et veldig bra nettverk. Han har en koreansk partner og kommer fra en veldig aktiv familie innen fiskeri, sier Hjeltnes. 

Nordøy har vokst opp med en far i oppdrettsbransjen, og mener dette åpnet mange dører i startfasen.

Store ambisjoner

Da DN snakket med Nordøy rett før jul hadde han nettopp avsluttet siste eksamen ved Universitetet i Tromsø. 

– Jeg studerer ved siden av dette. Det er krevende å kombinere flere ting, men man må bare stå på, sier 22-åringen som har ambisjoner om å skape en stor sjømatleverandør. 

Nordøy har så langt jobbet mot hotell- og restaurantmarkedet, men ønsker også å nå ut til sluttbrukermarkedet. Sammen med partnerne har han også satt opp et selskap i Sør-Korea for videreforedling av produktene. Så langt har det blitt mest laks, men planen er å tilby et bredt spekter av sjømat. 

– Omsetningen har økt voldsomt, men blir det noe overskudd?

– Det ser ut som det blir et lite overskudd, men vi investerer nå mye i nye produkter og handelsmetoder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.