– Rullegardinen går ned for folk flest når du begynner å snakke om fond, men når du snakker om ferie ... jeg vil jo på ferie, sier gründer Carl-Nicolai Wessmann (34) i Spiff.

Sammen med Steve Mellbye-Stølen (37), og med penger fra både komikere og erfarne næringslivsaktører, forsøker han å gjøre det enklere og mer sosialt å spare.

Spiff lar brukerne lage konkrete mål de vil spare mot, som en ferie, egenkapital til en bolig eller et nytt møbel. Målene kan du så dele med kjæreste, venner og andre. 

«Dørgende kjedelig»

Mellbye-Stølen har ti års erfaring fra DNB, hvor han har jobbet med innovasjon og investeringer i oppstartsselskaper.

Wessmann har bakgrunn fra Handelsbanken, hvor han jobbet med selskapsanalyse.

Erfaringen deres er at spesielt unge i etableringsfasen, og gjerne kvinner, sliter med motivasjonen for å finne frem i jungelen av spareprodukter og komme i gang med en spareplan.

– Man vet det er smart å spare, man vet man burde gjøre det, men så er det dørstokkmila, sier Mellbye-Stølen.

– Og så er sparing kjedelig, sier Wessmann.

– Dørgende kjedelig, sier Mellbye-Stølen.

Flere om benet

Gründerne skal inn i et marked hvor det på kort tid har sprunget opp mange lignende konsepter som forsøker å nyttegjøre seg av ulike mekanismer fra sosiale nettverk eller spill for å gjøre sparing mer attraktivt.

Blant dem er den svenske appen Dreams, som på sine nettsider har annonsert at de i nær fremtid vil begi seg inn på det norske markedet. Til nå har Spiff hentet 8,25 millioner kroner i kapital, men allerede til sommeren regner gründerne med å måtte hente ytterligere midler for å kunne konkurrere.

– Noen få vil vinne dette, og for å være med i den kampen må vi ha litt muskler, sier Mellbye-Stølen.

Spiff er foreløpig lansert i lukket beta, som betyr at det er en begrensning på nye brukere. Selskapet oppgir at over 1000 personer har registrert seg på venteliste i forkant av lanseringen.

Så fort du har satt opp et sparemål i Spiff, kan du dele det med andre. Så velger du om du vil spare mot målet ved å sette pengene på høyrentekonto eller i fond. Både vennene dine og appen skal kunne gi deg jevnlige oppmuntringer etter hvert som du holder kursen mot målet. 
Så fort du har satt opp et sparemål i Spiff, kan du dele det med andre. Så velger du om du vil spare mot målet ved å sette pengene på høyrentekonto eller i fond. Både vennene dine og appen skal kunne gi deg jevnlige oppmuntringer etter hvert som du holder kursen mot målet.  (Foto: Spiff)

Næringslivstopper og komikere

Komiker og investor Sigrid Bonde Tusvik (37) ble så begeistret for ideen til Spiff da hun hørte om den, at hun selv tok kontakt med gründerne og spurte om hun kunne få investere. 

– Jeg bruker mye av pengene mine på sparing, i husholdning og på barn og ferier, i et fellesskap. Det er Spiff sin grunnidé, sier Tusvik.

– Er dette det første oppstartsselskapet du investerer i?

– Ja, og det blir det siste også. Men jeg vil som menneske og som inntjenende kvinne heller bomme på dette enn å være en av dem som skal bruke pengene mine på dødskjedelig aksjemarked. Eller en som kjøper leiligheter for å snylte penger ut av en fattig student på Blindern. Da tar jeg heller sjansen med pengene mine her.

Tusvik er en av engleinvestorene i selskapet, som alle har skutt inn fra en halv til omkring én million kroner.

Blant selskapets andre investorer er tidligere McKinsey-partner Trond Riiber Knudsen (52), som det siste året har gjort en rekke investeringer i oppstartsbedrifter.

Andre mindre investorer er Sverre Munck (63), som tidligere har vært Opera-styreleder og strategidirektør i Schibsted; komiker Lisa Tønne (39), som sammen med Tusvik driver podkasten «Tusvik og Tønne»; styregrossist Silvija Seres (46) og Camilla Kim Kielland (38), som var med å grunnlegge pr-byrået Trigger.

Kielland arbeider også i selskapet frem til hun i mars tiltrer som ny kommunikasjonsansvarlig i Schibsted Norge. Hun fikk ifølge Finansavisen med seg syv millioner kroner da hun sluttet i Trigger og solgte seg ut.

– Jeg skal jobbe så mye som mulig med Spiff frem til mars og så videre utenfor min åtte-til-fire-jobb i Schibsted etter det, sier Kielland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Etter 34 år i Statoil er det dette som gir mening for Erik Kjos-Hanssen (63)
Man må planlegge hva man vil bruke pensjonisttilværelsen til, mener Kjos-Hanssen. Selv synes han det er godt å kunne bidra med å gi noe til andre.
03:08
Publisert: