Da sportskjeden Gresvig gikk konkurs tidlig 2020, plukket milliardærene Bjørn Rune Gjelsten og Olav Nils Sunde opp restene. Senere dannet de sportskonsernet Sport Holding, som i dag er Norges største aktør i sportsmarkedet med en omsetning ut til forbruker på syv milliarder kroner fordelt på kjeder som Sport 1, Intersport og Anton Sport.

Ved konkursen eide Gresvig litt over 90 butikker under kjedene G-Sport, G-Max og Intersport. Gjelsten og Sunde valgte å legge ned rundt 50 av disse butikkene og videreføre de resterende 40 som egeneide Intersport-butikker.

Men disse har slitt med lønnsomheten, og nå gjøres det endringer: Intersport skal rendyrkes som franchisekjede, ifølge en pressemelding.

«Det er ulike utfordringer knyttet til å drive en kjede som består av både egeneide butikker og franchisebutikker, og driften og lønnsomheten i Intersport har vært påvirket av dette. Styret og administrasjonen i Sport Holding tar nå grep for å tydeliggjøre og rendyrke de ulike kjedekonseptene i konsernet», heter det i pressemeldingen.

– I sum har vi ikke fått like god lønnsomhet i de egeneide som vi hadde håpet på, oppsummerer toppsjef Ole-Henrik Skirstad overfor DN.

Omsetter for lite

Intersport har allerede 100 franchisebutikker over hele landet. Av de rundt 40 egeneide Intersport-butikkene tas det sikte på at rundt 15–20 blir overdratt til franchiseeiere, mens 15–20 av butikkene videreføres under Anton Sport-konseptet.

– Hva tror du er grunnen til at dere ikke har lykkes med egeneide butikker?

– Vi har rett og slett ikke klart å få stor nok omsetning til å dekke kostnadene. Både omsetning og bruttofortjeneste har ligget litt for lavt, sier Skirstad.

Skirstad påpeker at de brukte 2021 – det beste året i sportsmarkedets historie – til å omprofilere til ordentlige Intersport-butikker.

– Nå er vi i 2022, og det er lite grann tøffere marked. Det blir litt for tungt å løfte de Intersport-butikkene vi eier selv. Vi har tro på at vi skal få løftet dette videre, men vi trenger et ekstra gir på en del av disse butikkene. Vi tror de kan leve videre under franchisedrift eller som Anton Sport-butikker, sier Skirstad. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.