De syv sportskjedene Intersport, Coop, XXL, Sport 1, Stadion, Sport Norge og MX-sport fikk en omsetning på rundt 3,7 milliarder kroner i tredje kvartal, ifølge tall fra Norsk Sportsbransjeforening. Det er et fall på over syv prosent, målt mot samme periode i fjor.

Kvartalet er likevel det nest beste tredje kvartalet noensinne. Per tredje kvartal er sportskjedenes omsetning opp 2,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, og nesten 11 prosent for tilsvarende periode i 2019.

– Det er særlig aktiv fritid og friluftsliv som dominerer tredje kvartal. Fjelldestinasjonene melder om mange folk i fjellet. Sportskjedene viser til fortsatt stor interesse rundt utstyr som gir gode opplevelser i Norges fantastiske natur, sier Trond Evald Hansen, administrerende direktør i Norsk Sportsbransjeforening.

– Kanskje vi er forbi

Ole Henrik Skirstad ble nylig administrerende direktør i Sport Holding-konsernet, der Bjørn Rune Gjelsten og Olav Nils Sunde eier halvparten av aksjene hver. Konsernet omfatter blant annet Sport 1 og Intersport.

I andre kvartal knuste Sport 1 markedet med en omsetningsvekst på 20 prosent. Denne gangen måtte selskapet nøye seg med en «bitte liten, ensifret vekst», ifølge Skirstad. Han står likevel fast ved spådommen om at Sport 1 kan bli størst i Norge i løpet av 2021.

– Ja. Det er ikke langt unna, men vi har jo et kvartal igjen. Jeg tenker vi er omtrent likt, kanskje vi er forbi også, sier Skirstad.

I 2020 hadde XXL Norge en omsetning på nær 4,9 milliarder kroner. Sport 1 hadde en omsetning på 3,8 milliarder kroner.

Børsnoterte XXL fikk et omsetningsfall på 4,8 prosent i Norge i tredje kvartal, etter et fall på 13 prosent i andre kvartal. Konsernsjef Pål Wibe gjorde det under siste kvartalspresentasjon klinkende klart at å ta markedsandeler ville være første prioritet fremover.

– XXL har vært en utfordrer i 20 år – og skal fortsette å utfordre bransjen i de neste 20. Vi var litt selvkritiske da vi la frem tallene for tredje kvartal, men markedet har vært tøft i høst og disse tallene viser at vi har klart oss relativt godt. Vi har dessuten hatt en sykkelkrise som har truffet oss i XXL hardere enn de fleste andre, skriver kommunikasjonssjef i XXL, Andreas Nyheim, i en epost.

Intersport faller

Sportskjeden Gresvig gikk dundrende konkurs i februar i fjor. Mangemilliardærene Bjørn Rune Gjelsten og Olav Nils Sunde plukket opp restene og omprofilerte butikkene til Intersport-butikker. I september 2020 ga Konkurransetilsynet grønt lys for sammenslåingen av Intersport og Sport 1 til å danne et felles konsern kalt Sport Holding.

– Intersport fikk en nedgang, så hvis vi slår sammen alt, er vi omtrent likt med markedet. Samtidig er det slik at vi måler oss mot et fantastisk kvartal i fjor, så vi hadde forventet nedgang. Vi har egentlig gjort det bedre enn vi hadde trodd, sier konsernsjef Ole Henrik Skirstad.

Skirstad ønsker ikke å oppgi det nøyaktige omsetningsfallet til Intersport, men sier det var et «ikke altfor stort tosifret fall». I fjor omsatte kjeden for rundt tre milliarder kroner.

Eierne av Sport Holding-konsernet, Olav Nils Sunde og Bjørn Rune Gjelsten.
Eierne av Sport Holding-konsernet, Olav Nils Sunde og Bjørn Rune Gjelsten. (Foto: Hampus Lundgren og Gunnar Lier)

– Vi har rundt 50 færre butikker i Intersport nå, enn vi hadde ved inngangen til 2020, samt en god del arealreduksjoner. I tillegg hadde vi et tømmesalg i Intersport i fjor høst. Vi har en vesentlig sunnere omsetning der nå, sier han.

– Kommer det til å bli færre Intersport-butikker i 2022?

– Nei. Det har vi ingen planer om. Jeg skal ikke si at det ikke blir en eller to færre butikker, men vi har et ganske stort investeringsprogram for å nå pusse opp Intersport til å bli en ordentlig flott kjede i Norge.

– Hvorfor treffer dere så mye bedre med Sport 1 enn Intersport?

– Denne fusjonen er helt ny, så vi trenger ikke se oss tilbake, men fremover. Vi skal bygge to faghandelskjeder med litt forskjellige konsepter, og på litt forskjellige steder. Og vi skal støtte både Sport 1 og Intersport til fortsatt å være gode, sier Skirstad.

Intersport-sjefen gikk av

Anders Bristøl og Espen Dybvig er utnevnt som nye kjedeledere for henholdsvis Intersport og Sport 1. Dybvig tar over for Skirstad som er blitt konsernsjef, mens Bristøl tar over for Lars Kristian Lindberg, som nylig gikk av.

– Jeg tok på meg ansvaret med å restrukturere gamle Gresvig for tre år siden, og mitt perspektiv har vært å få det nye selskapet Intersport Norge over i en normal bærekraftig fase. Der er vi nå, og det er derfor både naturlig og planlagt å overlate stafettpinnen videre, sier Lindberg.

Han opplyser at han i en overgangsperiode skal bidra som rådgiver, med spesielt fokus på styrevervet i Intersport International og nordiske Intersport-prosesser.

Stadion mot strømmen

En av kvartalets store vinnere er den forhandlereide sportskjeden Stadion, som består av 129 medlemsbutikker i ulike størrelser. I tredje kvartal økte kjeden omsetningen med 13 prosent målt mot samme kvartal i fjor, ifølge daglig leder Gisle Daviknes. I fjor omsatte kjeden for 1,35 milliarder kroner totalt. Så langt i år er økningen på 32 prosent.

– Det er nok flere årsaker til dette. Det ene er at vi har mange lokale butikker, og gjennom pandemien har vi sett at folk har vært opptatt av å handle lokalt. Vi selger kvalitetsvarer som det har vært bedre tilgang på enn kampanjevarer. I tillegg har mange av butikkene våre egne nettbutikker, sier Daviknes.

Flere av de store kjedene, deriblant XXL, har vært hardt rammet av forsyningskrisen som har herjet i store deler av verden de siste månedene.

Sportsbransjeforeningen skriver at den begrensede varetilgangen har rammet sportskjedene svært ulikt. Stadion er en av dem som slapp billig unna.

– Vi har nok vært mer leveringsdyktige. Mange av varene som ble solgt i sommer, er varer som ble kjøpt inn i fjor høst. Da la vi inn ganske store ordre, nettopp for å sikre god varetilgang. Så har vi en driftsmodell som i tillegg gir butikkene mer frihet og større fleksibilitet når det kommer til hvor de kan skaffe seg varer fra, sier Daviknes.

– Vi er jo litt David mot Goliat. I markedet er det flere store aktører med sterke kapitalkrefter, og da er det ekstra morsomt å få sånne resultater, avslutter han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.